Maskerplicht verdwijnt per 1 juni

FFP2 Mondmasker

Keert de mondmaskerplicht volgend winter weer terug?????

Maskerplicht verdwijnt per 1 juni. Dit hebben minister van Volksgezondheid Johannes Rauch (Groenen) en minister van Constitutionele Zaken Karoline Edtstadler (ÖVP) dinsdag tijdens een persconferentie bekendgemaakt.

Dit houdt in dat vanaf 1 juni maskers alleen in de gezondheidssector gedragen moeten worden. De verplichting tot het dragen van maskers in vitale winkels en in het OV zullen vanaf 1 juni verdwijnen. Dit geldt voorlopig voor 3 maanden. Naast dit zal de vaccinatieplicht tijdens de zomer opgeschort worden.

De laatste grote versoepelingen dateert uit april toen bijna alle maatregelen opgeheven werd. Het verdwijnen van de maskerplicht geldt volgens Rauch tijdelijk voor de duur van 3 maanden.

Adempauze

Volgens Rauch en Edtstadler is de termijn van drie maanden te rechtvaardigen omdat het einde van de pandemie nog niet in zicht is. De pandemie geeft ons alleen maar een “ademruimte”. Men moet ervan uitgaan dat het masker in de herfst weer nodig kan zijn. Alle scenario’s gingen ervan uit dat in het najaar nieuwe beschermende maatregelen nodig zouden kunnen zijn, aldus Rauch.

Vaccinatieplicht

Naast het vervallen van de maskerplicht wordt ook de vaccinatieplicht opgeschort. Het eigenlijke plan was dat overtredingen vanaf half maart bestraft zou worden maar op aanbeveling van de commissie van deskundigen was de vaccinatieverplichting al opgeschort tot 1 juni. Dit is na een nieuwe aanbeveling verschoven tot na de zomer. Edtstadler legde uit dat verplichte vaccinatie een ernstige inbreuk op de grondrechten is en daarom alleen toelaatbaar is als zij evenredig is. De Commissie was echter tot de conclusie gekomen dat deze evenredigheid momenteel niet gegeven was. De situatie is thans anders dan ten tijde van de aanneming van de wet. Daarom zou “verscherping” op dit moment niet gerechtvaardigd zijn.

Aan het einde van de zomer (augustus) zullen mensen worden gevraagd zich voor de vierde keer te laten vaccineren, aldus Rauch.

Geen PCR-test meer op scholen

Vanaf juni vervalt ook de verplichte PCR-testen op scholen. Mocht het nodig zijn is een antigeentest ook geldig. Hiermee vervalt de laatste maatregel op scholen aldus de minister van Onderwijs Martin Polaschek (ÖVP). Of dit in de herfst terugkeert hangt af van de situatie. “We zijn voorbereid op de herfst. De scholen zullen voorbereid zijn op alle scenario’s”, aldus Polaschek.

Sinds Pasen is PCR-testen nog maar één keer per week verplicht op scholen. De laatste tijd is er een lichte daling van het aantal besmettingen – de week ervoor zijn er zo’n 1.350 tests uitgevoerd.

Lokale verschillen

Met de aankondiging komen ook de verschillen per deelstaat boven water waar je als toerist rekening moet houden. In Wenen wordt bijvoorbeeld overwogen om in het openbaar vervoer mond- en neusbescherming aan te houden.

Lees ook onze liveblog om op de hoogte te blijven.

Bron: OE24.at

Summit Travel banner 2020 1000x600

ChaletsPlus Banner Groot

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?
Abonneer je op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Rechtsonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Heb je je reeds aangemeld, druk dan niet op de knop anders wordt je weer afgemeld… Helaas is het wel zo dat Apple apparatuur niet aan deze berichten dienst mee wil werken.

Chaletnl-banner-900x600

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...