Meer sneeuw en kou in aantocht

Meer sneeuw in aantocht. Meer sneeuw omdat het gisteren al heerlijk sneeuwde in Oostenrijk. Een deel van ons team zit op dit moment in het Ötztal om mee te doen met de jaarlijkse skitest. Jeroen deelde op onze groepsapp hele mooie foto’s van de FANtastiche sneeuwval. Laten we eens even genieten van deze vroege sneeuw.

Onderweg naar Sölden

Op weg naar de Rettenbach- en Tiefenbach Gletsjer was het verplicht om sneeuwkettingen om te doen.

Terecht want kijk eens wat een sneeuw. En dat al zo vroeg in het seizoen.

Onderweg naar de Gletsjers. Door naar het weerbericht na deze heerlijke plaatjes.

We pakken eerst even de pluim erbij om te kijken wat er allemaal gaat gebeuren. Hierin kunnen we aflezen dat het vandaag nog best flink door kan sneeuwen in Oostenrijk en de sneeuwgrens ligt rond de 900-1000 meter. Aan de noordkant van de hoofdkam ligt de sneeuwgrens net iets lager dan aan de zuidkant. Op zondag en maandag is het dan droog waarbij het op zondag wel eens tot de meest perfecte omstandigheden kan komen. Verse sneeuw, Kaiserwetter……

De uitgangssituatie is als volgt. Een groot Azorenhoog zorgt voor een noordwestelijke stroming. In die stroming wordt koude lucht vanuit het Arctisch gebied meegevoerd. De koude lucht stroomt over west europa waardoor het hele continent in de koude bovenlucht komt te zitten. Hierdoor kan er op zaterdag dan nog best een leuke laag sneeuw uitgeperst worden.

Op zondag liggen de Alpen dan in het zogenaamde “zadelgebied”. Geen lagedruk invloeden maar eigenlijk ook geen hogedruk invloeden. De Alpen zitten er een beetje tussenin en daar profiteren ze ook van. Zondag wordt de beste dag van de week.

In de ochtend, is het kraakhelder en ook in de middag overheerst het blauw. Wellicht pas in de loop van de middag kan er eerst wat hoge bewolking over drijven. Want in de loop van maandag verandert er het een en ander op de kaarten. De koude lucht trekt richting de Middellandse Zee en triggert daar een lagedrukgebied. Een zogenaamd Genua Laag. Die zorgt voor dikke sneeuwval de komende week. Met name aan de zuidkant en met een lage sneeuwvalgrens.

 

Op dinsdag is het Genualaag volledig ontwikkeld en zorgt niet alleen voor bakken met neerslag in Italië en de Balkan …

Maar met een oostelijke stroming ook voor bakken met sneeuw in de Oostenrijkse Alpen. Maar ook de wind doet er een schepje bovenop. De lijnen van gelijke luchtdruk liggen dicht bij elkaar en dat betekent veel wind.

En vanuit het noordwesten wordt de koudere lucht erin gedrukt. De Alpen komen als het ware in een sneeuw sandwich terecht. Vanuit het zuiden maar ook vanuit het noorden worden de Alpen bestookt met neerslag. De oostelijke Alpen, Steiermark en Salzburgerland, vangen de meeste neerslag. Maar ook de zuidelijke Alpen zien enorm veel sneeuw, eigenlijk valt daar het meeste. En de sneeuwgrens?

Die ligt nog steeds rond de 800 meter. In het zuiden wellicht een fractie hoger, maar niet veel.

En tot en met volgende week vrijdag zijn dit dan de hoeveelheden die gevallen zijn. De zuidoostelijk Alpen kunnen wel eens een meter sneeuw zien. Dat is echter altijd koffiedik kijken maar dat er veel neerslag gaat vallen is zeker. De basis voor het komende seizoen wordt aankomende week gelegd. En het blijft hoogstwaarschijnlijk gewoon koud. De zon neemt in kracht af en dat is alleen maar gunstig.

Gunstige omstandigheden dus. En omdat het zo lekker is deze afsluiter. Laat de sneeuw maar komen.

Fijn weekend

Ronaldo

Summit Travel Banner2019-1000x600-2

ChaletsPlus Banner Groot

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht