Megasneeuwdump voorbij, een terugblik

Loser Altaussee
Ondergesneeuwde lift in het skigebied Loser Altaussee

Voor sommige is de megadump eindelijk voorbij. Een terugblik van een aantal bewogen dagen die de alpen en met name Oostenrijk in haar greep hield. De dump was voorspeld maar niemand kon verwachten dat deze dump ruim twee week voort ging duren.

In december was het toch wel weer billen knijpen voor de kerstvakantiegangers, gelukkig was het koud genoeg en kon er sneeuw gemaakt worden. Ook was er wat gevallen en zou er wat bijvallen. Het was toch een prachtige seizoenstart beter dan men kon wensen, verse sneeuw, diepvrieskou en zon. Toch zou er een kink in de kabel kunnen komen. Ongeveer een week voor de kerst was er een kans dat een warmtefront vanuit het westen roet in het eten zou gooien.

Kerstdagen naderen

De kerst kwam snel dichterbij en een paar dagen voor de kerst was er regen, maar gelukkig ging dit snel over naar sneeuw. De witte kerst in Oostenrijk lijkt gered, ook voor de vakantiegangers is dat goed nieuws. De eerste week van de kerstvakantie kwam eraan en dat was goed vertoeven met sneeuw en kaiserwetter, en de 2e week begon met een mini dump. Dit was het begin van een twee weken durende dump waarbij zeker één skigebied het grootste slachtoffer werd.

Loser Altaussee in het Salzburgerland kreeg een megadump te verwerken waarbij het gebied compleet moest sluiten, en nog gesloten is. Men is nu druk bezig om alles weer gereed te maken zodat men weer kan openen.

Scheffau Eiberg

Jaarwisseling

Het jaar 2018 was ten einde 2019 is begonnen, en dat bracht sneeuw… heel veel sneeuw. Het was het begin van hevige sneeuwval met wind, de dagen erna viel er zoveel sneeuw dat het chaos zou worden, precies in het weekend als de vakantiegangers weer naar huis zouden gaan. Deze chaos zou niet alleen in Oostenrijk zijn, ook in Zuid Duitsland is er veel sneeuw gevallen en zou het ook blijven doen. Het zou een horrorweekend worden, een witte zaterdag.

Terwijl Frankrijk, Zwitserland en Italië snakken naar enige sneeuwval kreeg Oostenrijk de volle laag, sneeuwduinen door de harde wind zorgde voor meer ongemakken.

Door de wind en sneeuw was de verwachting van het ÖAMTC dat het heel druk zou worden, niet alleen door de vakantiegangers om de weg naar huis weer te gaan maken  Maar ook de kans op lawines zorgde ervoor dat wegen afgesloten werden. En het werd een chaos waarbij zelfs gebieden werden afgesloten waardoor mensen het gebied niet in of uit konden.

Lawinebord Pitztal

Lawines en wegafsluitingen

Sneeuwval is mooi dat het een dag of twee lekker sneeuwt is ook leuk, maar als het dagen dumpt en gebieden moeten om wille van de veiligheid pistes en liften sluiten is natuurlijk niet leuk als je op vakantie bent. De hoeveelheid sneeuw was zo hevig gecombineerd met de wind dat de kans op lawines met de dag groter werd, uiteindelijk zelfs tot het hoogste dreigingsniveau.

Jammer voor de vakantiegangers maar veiligheid staat boven alles, dus veel pistes waren gesloten. In de afgelopen 2 weken zijn er diverse lawines geweest, dan wel door mensen die off piste gingen of gecontroleerd. Ondanks dat wij bedenkingen hebben waarom mensen bij lawinestufe 4 offpiste gaan blijft het natuurlijk triest. De afgelopen weken zijn diverse mensen door lawines om het leven gekomen. Een bizar bericht wat toch wel een reddingsonderneming in Mayrhofen, waarbij de bergredders via de telefoon afgesnauwd en beledigd werden. Ook triest is het moddergooien richting de redders van een familie uit Australië waarbij hun zoon door een lawine overleed. Zij geven de reddingswerkers de schuld van het triggeren van deze lawine en dus ook de dood van hun zoon. Gewoon belachelijk men ging bewust off piste bij lawinestufe 4.

Door de sneeuwval werden wegen afgezet dit om de veiligheid van de mensen te waarborgen, zo was de fernpass door de hevige sneeuwval afgesloten. Ook werden veel passen of wegen afgesloten om een lawine op te wekken, waardoor dorpen werden afgesloten.

Fernpass 15 jan 2019

Sneeuwhoogtes

De sneeuwhoogtes stegen naar recordhoogtes, zo kregen de grote gebieden in de Kitzbüheleralpen meer dan 2 meter sneeuw. De bekende gletsjergebieden kregen soms het dubbele, met als topper Loser en Hochkar. Ondanks de grote sneeuwval konden niet alle gebieden genieten van de grote hoeveelheid sneeuw, zoals te zien op de foto bovenaan dit bericht. De lift is in het gebied van Loser, maar ook andere gebieden zijn tijdelijk gesloten, een overzicht van sneeuwhoogtes en of het gebied open is is te vinden via Bergfex.

Eindelijk droog, komt er nog meer?

Na twee weken was het woensdag 16 januari eindelijk droog en zonnig, eindelijk kaiserwetter eindelijk opluchting. Op de meeste plaatsen was de lucht strak blauw een ideale skidag, tijd voor de gasten om te genieten en voor de bergbahnen om sneeuw te ruimen en pistes te prepareren. Eventueel lawines opwekken voor de veiligheid wetende dat de komende dagen geen sneeuwdump wordt verwacht.

Jeroen besprak de strijd tussen de grote weermodellen al, tot het weekend is het redelijk duidelijk. Maar de grote onzekerheid is na het weekend, wel of geen sneeuwdump. Zijn weerberichten is hier te lezen.

Feit is dat over paar weken de voorjaarsvakantie begint, dan zullen en weer een hoop landgenoten richting de sneeuw gaan. De sneeuw dat er nu ligt ligt er dan ook nog wel, maar komt er wat bij of zal het dan kaiserswetter zijn. Niemand weet het het. Gewoon onze dagelijkse weerberichten in de gaten houden en genieten van de beelden. Komende week zullen we weer veel opnames gaan maken uit verschillende gebieden.

Banner CMP Groot 1200x600

Ski Outlet Logo

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...