Mei 2019 was de koudste van deze eeuw

Vandaag sluiten we een absurd koude meimaand af, sinds 1991 was de voorjaarsmaand niet meer zo koud gemeten. Dit bericht het ZAMG, het Oostenrijkse KNMI. Zo was de temperatuur bijvoorbeeld maar zelden boven de 20 graden, terwijl dit een normale middagtemperatuur is in mei. En op slechts 2 dagen kwam het kwik boven de zomerse 25 graden.

Onder een zomerse dag verstaan we een dag waarop het kwik boven de 25 graden komt. Deze maand hebben we slechts 2 dagen gehad waarop het kwik boven de 25 graden kwam. Normaal telt mei 7 dagen met het kwik boven de 30 graden.

Gemiddelde temperatuur van Oostenrijk tijdens de eerste 10 dagen van mei

Ook ligt er nog steeds veel sneeuw in de bergen. Bij de Rudolfshütte ligt momenteel zelfs nog bijna 6 meter sneeuw. Ook in de dalen was het vaak nog wit deze maand. Op bijvoorbeeld 5 mei lag er nog een gesloten sneeuwdek van meer dan 10 centimeter in de stad Salzburg. De laatste keer dat dit gebeurde was in 1987. Ook ligt er op dit moment abnormaal veel sneeuw op de Zugspitze, hier is het all time mei record verbroken.

5 mei 2018 vs 5 mei 2019

De naweeën van de koude meimaand zijn in de natuur ook nog altijd merkbaar. Zo zijn vele Essen boven de 800 meter nog altijd kaal, normaal komen deze tussen 5 en 10 mei in blad. Ook zijn er nog bijzonder weinig insecten waargenomen omdat de levenscyclus een vertraging heeft opgelopen.

(Bronnen: ZAMG, ORF, fotowebcam, Wetteronline)

Alpen Reizen

Instagram Banner

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht