Mengelmoesje van zon en regen

Weerbericht: mengelmoesje van zon en regen

Ondanks dat er geen lagedruk gebieden in de buurt zijn is het geen stabiel lenteweer in Oostenrijk. Ook in de hogere luchtlagen zijn geen zaken te ontdekken die de buien kunnen verklaren en toch is het niet stabiel, met name in de bergen. Dit weekend is er, met name in de middag, vaak een bui waar te nemen. Waar ze gaan vallen is nooit van tevoren te zeggen. Als je geluk hebt zit je aan de goede kant van de berg en blijft het droog.

ZATERDAG:

in de ochtend zijn er al veel wolken en kan het hier en daar regenen. Niet overal is het even nat maar het westen van het land maakt wel kans op de meeste neerslag. Als 1e zal het opklaren in het noordoosten. De temperaturen liggen rond de 15°c . In het oosten is het warmer dan in het westen. In de bergen kan in de loop van de dag de regen dan weer toenemen terwijl het afneemt in het oosten. De wind komt uit het (noord) oosten en stelt niet veel voor. Het nul graden niveau ligt rond de 2500 meter.

ZONDAG:

In de ochtend is het best nog redelijk. In de loop van de dag, wanneer de temperatuur oploopt, kunnen er weer buien ontstaan. De meeste buien zullen wederom in de bergen ontstaan omdat daar de thermiek veel hoger is dan in de lagere delen. Het noordoosten kan de hele dag droog blijven en hier piept de zon er ook nog wel doorheen. De wind blijft onveranderd (noord) oostelijk en de temperaturen veranderen nauwelijks. In de loop van de dag nemen de buien dan weer af en in de nacht naar maandag is het dan gewoon droog. De band met regen die op zaterdag over Nederland trok zal de Alpen niet bereiken.

MAANDAG EN VERDER:

Ook op maandag is het in de ochtend vriendelijk maar ook nu weer nemen in de loop van de dag de buien toe. Het komt door de opstijgende lucht in de bergen, de thermiek. In de meteorologie heet dat convectie. De luchtdruk is gewoon niet hoog genoeg om dalende luchtbewegingen in gang te zetten. Daardoor blijft het onstabiel lenteweer.  De wind draait op maandag naar het zuidwesten en er wordt wel veel warmere lucht richting Oostenrijk geblazen. Op dinsdag is het daardoor flink warmer. De buien zijn ook niet meer zo talrijk. Een voorbode voor een wellicht warmere periode? We kijken er de komende dagen zeker verder naar!

Banner van den Berg Wandelschoen op Maat

Dakdragerwinkel.nl Grote banner DDW - lente 2022 - 900x600

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Reageer mee via Facebook

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht