Miljoenenschade na storm, opruimen is begonnen

Nu het eindelijk droog is in Oost-Tirol en Karinthië, wordt er een eerste schadebalans gemaakt. Gisteren is op een persconferentie belooft dat de prioriteit vooral uitgaat naar het herstellen van de stroomvoorzieningen en infrastructuur. Nog altijd zijn er honderden wegen in de regio gesloten door overstromingen, lawine’s of andere vormen van stormschade. Gelukkig hebben de meeste huishoudens al wel weer stroom. In totaal loopt de schade van alleen al de overstromingen in de miljoenen.

Alleen al in Oost-Tirol zijn 34 brandweerwagens met 650 brandweermannen ingezet. Met man en macht hebben ze geprobeerd de overstromingen zoveel mogelijk te voorkomen. Helaas is dit ondanks alle inspanningen niet altijd even goed gelukt, het water was te sterk. Gelukkig is het ergste leed nu geschied, zo hebben ze weten te voorkomen dat nabij Villach een belangrijke dam doorbrak. Toch gaat het nog wel even duren voordat echt alle schade opgeruimd is. Een exact bedrag van de schade is nog niet genoemd, maar verzekeraars gaan uit van een miljoenenschade. Daarbij komt nog eens dat de weersverwachting ook niet gunstig is, morgen gaat het opnieuw flink regenen en stormen. Dit bemoeilijkt de herstelwerkzaamheden en vergroot de kans op nieuwe overstromingen of lawine’s.

Ook vele spoorverbindingen binnen Oostenrijk zijn verwoest(zeitungsfoto.at)

De kans is ook groot dat er morgen nieuwe overstromingen en lawine’s ontstaan. De bodem is ondertussen dusdanig verzadigd dat het geen nieuwe neerslag meer kan verwerken. Toch verwacht men geen herhaling van de afgelopen dagen. Een dergelijke situatie komt dan ook maar eens in de 100 jaar voor.

Vanavond gaan we in het weerbericht kijken of het na morgen echt definitief droog wordt in Oost-Tirol en Karinthië.

Werken in Oostenrijk make it happen

Werken in Oostenrijk make it happen

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...