Modderstromen, evacuaties en wegversperringen 23 december 2023

Brixenbach Noodweer 17 juli 2021

foto is ter illustratie

Modderstromen, evacuaties en wegversperringen 23 december 2023

Dat het de afgelopen dagen zeer sneeuwrijk in de bergen is geweest is natuurlijk helemaal top. Helaas is het wel zo dat de sneeuwgrens redelijk hoog lag in ieder geval boven de meest voorkomende dalen en dat betekende voor deze dalen veel ongemak.

Een auto werd oa meegevoerd door een aardverschuiving, de bestuurder raakte lichtgewond en de passagier ontsnapte geschokt.

Regen en storm zorgden zaterdagnacht opnieuw voor ernstige schade in verschillende delen van het Oostenrijk. Volgens het controlecentrum werden gedurende de nacht ongeveer 60 operaties uitgevoerd.

De stormschade deed zich “in het heel Tirol” voor en resulteerde in “ontwortelde bomen en geblokkeerde wegen”, aldus informatie van het operatiecentrum. Sommige kleine steden waren zaterdagochtend niet bereikbaar, zoals Obergurgl, Kaisers, Bschlabs of Gramais. Rond lunchtijd waren de opruimwerkzaamheden in volle gang.

Modderstroon sleurde auto mee

In Reith im Alpbachtal vond vrijdagavond rond 23.00 uur een modderstroom plaats, die de Alpbacher Landesstraße (L5) over een lengte van ongeveer 15 meter verplaatste. De modderstroom raakte de auto van een 25-jarige die op dat moment richting Alpbach reed. Het voertuig werd aan de achterkant geraakt, van de weg geduwd en ongeveer drie tot vier meter onder de weg tegen een boom gedrukt.

De bestuurder raakte lichtgewond, zijn 21-jarige passagier kwam er geschokt van af. De auto van de Hongaar was totalloss. De vrijwillige brandweer van Reith im Alpbachtal en de afdeling wegenonderhoud van Wörgl verwijderden de modderstroom en beveiligden de weg met betonnen beschermmuren. Om 02.00 uur werd de omgeving weer vrijgegeven voor het verkeer.

Vier huizen in Mils bij Imst geëvacueerd

In Mils bij Imst zorgde een vallende rots voor problemen. Kort voor middernacht stortte een rotsblok van ongeveer vier bij vier meter groot door een schuur en sloeg een laagspanningsmast om. Gelukkig kon het elektriciteitsbedrijf snel uitsluitsel geven en daar was gelukkig alles ok.

We hebben vele meldingen gelezen van modderstromen maar we hopen dit weertype weer snel achter ons te laten.

Verdere weerwaarschuwing voor Tirol

Zoals gemeld waarschuwen de autoriteiten zaterdag nog steeds voor windstoten tot 90 km/u in de dalen en ruim een ​​meter verse sneeuw in de bergen. De Tiroolse piek van de storm werd vrijdag gemeten met 159,5 km/u in Galzig (2079 meter boven zeeniveau). Ook door de dalen raasden hevige windstoten. Vrijdag waren er in maar liefst 12.000 huishoudens stroomstoringen. Het Achenseegebied, het Stubaital, het gebied tussen Imst en Reutte en Oost-Tirol werden getroffen.

Stormen, regen en ook een verhoogd lawinegevaar zorgden voor talrijke wegafsluitingen en omleidingen.

Onder andere de volgende straten zijn of waren afgesloten (bron: ÖAMTC)

  • De Gerlosstraße (B165) moest in beide richtingen tussen Gerlos en Almdorf Königleiten afgesloten worden vanwege sneeuw.
  • Op de Fernpassstraße (B179) was de grenstunnel tussen Reutte en Füssen (D) in beide richtingen afgesloten vanwege een stroomstoring.
  • De BrandenbergStraße (L4) was tussen Kramsach en Brandenberg volledig afgesloten vanwege stormschade.
  • De rijksweg Sellraintal (L13) was tussen Kühtai en St. Sigmund in beide richtingen afgesloten vanwege lawinegevaar.
  • De Stanzertal Landesstraße (L68) Pians was afgesloten tussen Schnann en Pettneu.
  • De Landecker Straße (L76) is in beide richtingen tussen Eicholz en Urgen afgesloten vanwege een aardverschuiving. De verwachting is dat de opruimwerkzaamheden enkele dagen zullen duren en tijdens de feestdagen zal de weg op deze locatie gesloten blijven. Na de schoonmaakwerkzaamheden wordt er éénstrook omleiding aangelegd. Een omleiding via de A12-aanvoer “Landecker Tunnel” is momenteel mogelijk.
  • Ook de Ranalter Straße (L232) in het Stubaital moest ter hoogte van Ranalt in beide richtingen afgesloten worden vanwege gevaarlijke rijomstandigheden.
  • De Kaiserer Landesstraße (L268) is momenteel weer begaanbaar tot aan Kienberg. De gemeenschap van Pflafflar is weer over de weg te bereiken, de gemeenschap van Gramais blijft onbereikbaar.

Enkele hoger gelegen wegen waren afgesloten vanwege lawinegevaar. Volgens de verkeerspolitie gold dit voor Obergurgl in het Ötztal, de wegen zijn nu inmiddels weer vrijgegeven.

Het Pitztal, dat tijdelijk alleen via een secundaire eenbaansweg bereikbaar was, is nu weer normaal te bereiken.

Van den Berg Sport skischoen op maat

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?

Iedere dag als eerste geïnformeerd worden over het weer, video’s, updates en alles wat het leuk maakt in de Oostenrijkse Alpen, abonneer je dan op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Linksonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Helaas is het wel zo dat de Apple apparatuur niet aan deze berichtendienst mee wil werken.

Oostenrijkse Winkel grote banner

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×