Volgende week mooi zonnig nazomerweer

We hebben momenteel te maken met föhnachtige condities in Oostenrijk. Toch liggen er storingen op de loer waardoor het niet op en top kaiserwetter is. Geregeld trekken er wolkenvelden over . Toch domineert het vriendelijke beeld. Na het weekend nemen de storingen wat meer afstand maar blijft de zuidelijke stroming in stand voor Oostenrijk. Hierdoor wordt het een fractie warmer en ook flink zonnig.

Oostenrijk blijft constant in de neerslagschaduw van de Alpen liggen (föhn). Na het weekend trekken storingen richting het Middellandse Zeegebied en komt Oostenrijk onder invloed van een hogedrukgebied te liggen. De stroming blijft zuidelijk, maar het weerbeeld wordt na maandag duidelijker mooier!

Vandaag starten we de dag opnieuw zonnig. Wel liggen er in het oosten nevel en mistvelden, maar deze zullen snel oplossen. Over Vorarlberg, Tirol en Salzburg trekken soms enkele banden met hogere wolkenvelden. Ook ontstaan er nabij de hoofdkam lenticulariswolken (lenswolken). Verder is het een prachtige dag met veel ruimte voor de zon. Het warmst wordt het opnieuw in het Inntal met 21 graden.

Vanavond en vannacht neemt de bewolking overal toe. Vanuit Italië duwt vochtigere lucht tegen de hoofdkam. Oost-Tirol en delen van Karinthië hebben de meeste wolkenvelden. Uiteindelijk kan hier ook een spatje regen vallen. Elders blijft het droog.


Het beeld vanuit de nacht zien we morgen overdag terug. Vooral Oost-Tirol heeft te maken met veel bewolking waaruit een spatje regen kan vallen. Elders is het vriendelijk weer met een mix van wolkenvelden en zonnige momenten. Hoe noordelijk je morgen komt, des te beter het weerbeeld is. Al heeft het Flachland weer te maken met mist en nevelvelden welke in vergelijking tot vandaag moeizamer zullen oplossen. Het wordt 21 of 22 graden in de diepere en zonnige föhn dalen, 16 in het regenachtige Oost-Tirol tot slechts 12 graden in de mist en nevel. Grote maar zeer lokale verschillen dus.

Zondag is een exacte kopie van de zaterdag. Alleen is de kans op mist en nevel in het Flachland kleiner.


Uiteindelijk volgt maandag een overgangsdagje. Helaas is het in heel Oostenrijk tijdelijk minder fraai weer. Het is vooral bewolkt en in het westen kan soms een spatje regen vallen. Desondanks is het warm met 18 tot 22 graden.

Na dinsdag volgt een serie mooie en zonnige dagen. Met de komst van een hogedrukgebied ten oosten gaat de zon overuren maken. Op uitgebreide schaal wordt het 22 tot 26 graden en dat in de herfstvakantie! Klein addertje is de mistkans. Vooral in de lagere delen kan soms mist hangen. De vraag is dan even hoe snel of goed deze oplost.

Het mooie nazomerweer houdt tot zeker donderdag aan. Daarna volgt onzekerheid. Hoe dan ook wordt het koeler. Maar kaarten met sneeuwkansen laat staan winterkaarten zijn nog niet echt zichtbaar. Slechts enkele oplossingen gaan voor serieus koudere opties. De ondersteuning hiervoor is ten opzichte van gisterochtend afgenomen.

Jeroen Elferink

Weerstation FANtastisch Oostenrijk live

Banner Bluetribe 1200x400

Banner CMP Groot 1200x600

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Reageer mee via Facebook

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht