Mooie 2e kerstdag en morgen sneeuwval


Voor de één kon de eerste kerstdag in Oostenrijk niet op, met een prachtig winterwonderland. Voor de ander viel de eerste kerstdag juist wat tegen met ‘hollandse’ regen en herfstweer. Het verschil tussen de twee lag min of meer rond de 1000 meter gisteren. Daarboven was er weinig aan de hand met verse sneeuw en prachtige kerstkaart landschappen. Daaronder was de winter juist ver te zoeken. Het beeld hierover vat dat wel mooi samen. Op het eerste gezicht zien we een prachtig landschap maar wie goed kijkt ziet ook een groen dal.

Helaas zullen we vandaag nog niet van deze groene dalen verlost worden. Met uitzondering van een enkel geluksdalletje is het vrijwel overal onder de 1000 meter nog groen of groenig.


Vanmorgen zien we vanaf het Tiroler Unterland oostwaarts nog enkele restwolken of nevel. Ten westen schijnt juist de zon flink. Vooral in Vorarlberg en Tirol verloopt de ochtend samen met de verse sneeuw als een sprookje. De pistes zullen goed zijn en de uitzichten top. Ook staat er minder wind dan de laatste dagen. In de loop van de ochtend trekken deze opklaringen ook richting Salzburg en uiteindelijk de hele zuidkant.

Tegelijkertijd komt er een nieuwe storing dichterbij. Aan het eind van de ochtend volgen alweer de eerste hoge wolkenvelden in Vorarlberg en westelijk Tirol. In de middag trekken deze ook oostwaarts. Kortom geen kaiserwetter met de hele dag vet blauwe luchten, maar gewoon een mooie 2e kerstdag met heldere en deels zonnige condities.


Komende avond en nacht trekt een storing razendsnel vanaf de Britse Eilanden richting de Alpen. Het front wordt volledig omgeleid en klapt vooral tegen de Zwitserse Alpen. Dit is voor Oostenrijk gunstig, want misschien krijgen we niet de meeste neerslag maar wel de laagste sneeuwgrens. Deze storing neemt namelijk een portie zachte lucht mee voor de Westelijke Alpen maar niet voor Oostenrijk. Ondertussen bouwt er een hoog ten noorden op waaraan de flanken koude lucht vanuit Rusland Oostenrijk binnenstroomt.


Het beste van beide komen dan samen boven Oostenrijk. Nog voldoende vocht uit de storing met morgen vanaf de vroege ochtend (lichte) sneeuwval maar ook een luchtsoort die kouder is. Daarnaast staat er minder wind dan gisteren waardoor neerslagafkoeling ook meewerkt. De sneeuwgrens ligt morgenochtend tussen de 400 meter in het Oberösterreich en 1000 meter in Vorarlberg. Daarmee sneeuwt het in alle dalen ten oosten van het Tirolerunterland. Ten westen daarvan heeft de zachtere lucht helaas nog net iets teveel invloed. In het Rheintal maar ook regio Innsbruck valt bijvoorbeeld s’middags regen. Daar waar het sneeuwt valt er toch nog z’n 10 tot lokaal 20 centimeter bij. Mooi voor het plaatje op 3e kerstdag.

De nacht naar zaterdag blijft er her en der een licht sneeuwbuitje vallen. Het is daarbij koud tot in de lagere dalen. Daar waar het opklaart kan het tot strenge vorst komen. Maar in een groot gebied aan de noordkant blijft vochtige maar koude lucht tegen de bergen stuwen. Hierdoor geregeld nog veel wolkenvorming.

Temperatuur op 1500m zaterdagmiddag. Het is -11 overdag in het oosten

Zaterdag maar ook zondag is het koud in Oostenrijk. Het hoog dat ten noorden is ontstaan heeft grip op het weer in Oostenrijk. Via de oostflank stroomt transport kou vanuit Rusland Oostenrijk binnen. Zaterdag is de lucht nog wel vochtig met vele wolkenvelden en lichte sneeuwbuitjes tot dalniveau. Grote hoeveelheden worden absoluut niet verwacht, denk aan tienden van een centimeter.

De nacht naar zondag verloopt wel helder en droog. Dan koelt het ook hard af. In met sneeuw bedekte dalen kan het 10 tot 20 graden vriezen. Zondag juist meer zon en droog. Het blijft op alle hoogtes vriezen!

De nieuwe week begint met prachtig kaiserwetter. Met de dag loopt de temperatuur iets op. Al zal in sommige dalen een sterke inversie tot ontwikkeling komen. Pas vanaf 2/4 januari neemt de kans op neerslag/sneeuw toe.

Jeroen Elferink

Ons weerstation in Brixen im Thale (800m) live!

Summit Travel Banner2019-1000x600-2

ChaletsPlus Banner Groot

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Reageer mee via Facebook

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht