De mooiste meren van Oostenrijk

Grüner See

De mooiste meren van Oostenrijk, en één springt er voor ons wel uit.

De Grüner See een must See, vooral in de zomer. Dit prachtige meer ligt bij Tragöß Stiermarken Oostenrijk, en kreeg zijn naam door het smaragdgroene water. Het meer ontstaat door smeltwater afkomstig vanuit het Karstgebergte. Het meer zal in de zomer een diepte krijgen van circa 12 meter. In de winter is dit “maar” 1 á 2 meter, de rest erom heen is een park.

Het bijzondere aan dit meer is dat van midden mei tot juni het meer het grootst is, het omliggende park is dan ook onder water verdwenen. Pas in juli verdwijnt het grootste deel van het water weer, en dan is ook het park weer toegankelijk.

Het meer was nogal populair bij duikers, zo kon men in juni als het water in het meer het hoogst is het park op een andere manier bekijken. Paden, bomen, banken en zelfs een brug waren te zien onder water, sinds oktober 2015 is het verboden om te duiken in dit meer. Het verbod kwam er na onderzoek van natuur- en landschapbeschermers, zij zijn ervan overtuigd dat het smaragdgroene water en de vegetatie gevaar lopen door het duiken. Als belangrijkste reden werd aangemerkt dat door het duiken stof zou opwaaien en daarmee zou de plantengroei worden belemmert.

Het is helaas jammer voor de duikliefhebbers, en misschien de economie in de omgeving. Een parel zoals dit trok heel veel duikers aan door dit graag te willen zien.

Maar er zijn meer schitterende meren in Oostenrijk, er zijn verschillende lijsten maar dit is onze top 10. Dit naast de Grüner See.

Meer info en meer meren zie: austria.info

1: Hallstätter See

Het dorp is al schitterend en zo ook de ligging, een natuurlijke paradijs tussen adembenemde bergtoppen, een plek waar je eens moet zijn geweest. Het ligt in de deelstaat Oberösterreich en is zeer geliefd voor sporten als zwemmen, vissen, kanovaren, raften en duiken. De plek is een van de 8 werelderfgoederen die Oostenrijk rijk is.

Hallstatt

2: Achensee

De Achensee is het grootste meer van Tirol met helder blauw water, zandstranden en omringt door mooie bergtoppen, een populaire bestemming voor dagjesmensen en toeristen. Het 9,4 km lange en 1 km brede meer werd gevormd door gletsjers, de gemiddelde watertemperatuur is 19ºC (zomer).

Achensee

3: Wörthersee

Van het grootste meer van Tirol naar het grootste meer van Karinthië, de Wörthersee. Dit meer is maar liefst 16,5 km lang. Het meer is kraakhelder en turquoise van kleur en is relatief warm. Het barst van de activiteiten zeker na zonsondergang barst het feest hier los.

Wörthersee

4: Mondsee

In dezelfde regio als Hallstatt ligt dit meer, en ook dit meer bevindt zich op de Unesco werelderfgoed lijst. Beide meren liggen in het Salzkammergut. De 12 km lange Mondsee is ook het warmste meer van het gebied, in juli en augustus kan de watertemperatuur oplopen tot 26ºC.

Mondsee

5: Millstättersee

De Millstättersee is een 12 km lange meer met gezellige plekken als Millstatt, rond het meer bevinden zich vele campings. Het meer is de twee na grootste en met 141 meter het diepste meer van Karinthië.

Millstättersee

6: Bodensee

De Bodensee is een gigantisch meer op de grens van Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk, en is zeer bekend zeker aan de Duitse kant. Maar ondanks dat er “maar” 27 km in Oostenrijk ligt is dit wel een schitterende meer. Een bekende plek aan de Oostenrijkse deel van de Bodensee is Bregenz, en grote deels is geschikt om te zwemmen. Het strandbad in Bregenz is met 45.000 m² het grootste strandbad aan de Bodensee en ligt naast de gigantische waterbühne van de Bregenzer Festspiele.

In de zomermaanden kan de watertemperatuur oplopen tot 26ºC, met een ritje met de Pfänderbahn krijg je een FANtastisch uitzicht over de Bodensee.

Bodensee Voralberg

7: Spiegelsee

Als het windstil is dan doet dit meer haar naam eer aan, dan wordt alles in de Spiegelsee weerspiegeld. De Spiegelsee licht in de regio Schladming-Dachstein.

Spiegelsee

8: Altausseer See

De Altausseer See ligt op 712 m hoogte en is zeer rustig gelegen, des ondanks is het zeer geliefd bij duikers. Het meer is 53 m diep en heeft een mooie ligging.

altausseer see

9: Neusiedler See

De Neusiedler See is het grootste meer van Oostenrijk en sinds 2001 in de Unesco werelderfgoed opgenomen maar het is ook het meest westelijke steppenmeer van Europa. Opvallend genoeg is het meer nergens dieper dan 1,80 m, en is door de optimale wind een hotspot voor surfers en zeilers.

neusiedler see

10: Wolfgangssee

De Wolfgangssee is het grootste meer van het Salzburgerland, met een lengte van 11 km is het ook het langste meer. Het meer ligt in twee deelstaten, namelijk Oberösterreich en het Salzburgerland. Rond het meer bevinden zich talrijke hotels en campings, en met Salzburg om de hoek een ideale uitvalsbasis voor een dagje naar deze stad.

Recent schreven we nog over deze See. Dat kun je HIER nog nalezen en bekijken.

Wolfgangsee

Bonus : Zellersee bij Zell am See

Een meer dat ook genoemd moet worden is de Zellersee bij Zell am See. Prachtig meer waarop ook dagelijks rondvaarten mogelijk zijn. Geweldig uitzicht op de eeuwige sneeuw van Kaprun (gletsjer Kitzsteinhorn).

Zell am See

Hieronder als bonus nog twee foto’s van het FANtastische Grüne See, © Marc Henauer/Solent News

Güne See
Güne See

Mis je nog een meer die niet in dit rijtje staat. Schrijf er over. Neem maar contact met ons op en we zullen jouw bericht dan plaatsen. We zijn te bereiken via e-mail op info@fantastischoostenrijk.nl

PS er komt nog een deel 2 en een deel 3….

Oostenrijkse Winkel grote banner

Vrienden van FANtastisch Oostenrijk

FANtastisch Oostenrijk heeft twee facebook pagina’s. Één daarvan is special voor jullie gemaakt. Op de facebookgroep Vrienden van FANtastisch Oostenrijk kunnen jullie de mooiste en leukste vakantiefoto’s en video’s met elkaar kunnen delen. Heb je leuke plaatjes deel die dan en het lidmaatschap van deze groep is uiteraard GRATIS.

Elk jaargetijde kun je en mag je laten zien. Vertel er ook iets bij en waar de foto en of video is genomen. Zo genieten we allemaal mee, ook als we er even niet zijn.

Nodig ook vooral je vrienden uit die iets kunnen bijdragen aan deze groep! De Groeten en veel plezier in deze groep!

Dakdragerwinkel.nl Grote banner DDW - lente 2022 - 900x600

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×