Morgen 40 graden in Oostenrijk

De komende dagen is het zwembad geen straf als je in het oosten bent

Zinderend heet in het oosten, tot 40 graden!

Vandaag hebben we te maken met een duidelijke tweedeling in Oostenrijk. In Vorarlberg en delen van westelijk Tirol is het vrij koel met wolkenvelden en al eerste regenbuien, de temperatuur stijgt daarbij naar maximaal een graad of 22. Oostelijker in Tirol kan met voldoende opklaringen het kwik al stijgen naar 25 of hoger. Daarbij zijn tijdens de middag wel enkele buien mogelijk, het aandeel onweer is daarbij niet al te groot. Zuidwaarts en Oostwaarts richting Niederosterreich, Burgenland en Karinthie is het juist vanaf het begin van de dag zonnig en flink heet. De temperatuur loopt hier op naar 32 tot 35 graden, het zwembad is hier dus geen overbodige luxe.

Vrij koele lucht en zeer hete lucht ontmoeten elkaar boven Oostenrijk morgen

Morgen wordt de tweedeling scherper, in het westen vallen forse buien met opnieuw gematige temperaturen in de dalen van Vorarlberg en Westelijk Tirol. Een zomerse dag betreft temperatuur zit er hier sowieso niet in. Vanaf Innsbruck oostwaarts zien we weer de 30ers verschijnen met opnieuw de meeste zon in de eerder genoemde zuidelijk en oostelijke deelstaten. Daarbij ligt de straalstroom recht vanaf de Sahara over Oost-Oostenrijk. Hierdoor wordt zinderend hete lucht aangevoerd.


De verschillen tussen west en oost zijn groot zoals hierboven zichtbaar is. Na in de ochtend nog de 20 te hebben aangetikt, koelt het in de middag af naar een graad of 14 á 15 in Vorarlberg met regenbuien. In het uiterste oosten is het dan bijzonder heet met aan de grens van Hongarije 39 graden op de weerkaarten. Ervaring leert dat 40 graden makkelijk gehaald wordt in dergelijke situaties. Uitzonderlijke verschillen dus. Overigens kunnen dergelijke verschillen nooit lang goed gaan, op het scheidingsvlak min of meer rondom Salzburg en Linz zullen onweersbuien ontstaan later op de dag.


Rond het middaguur ontstaan de eerste onweersbuien in Tirol, waarna ze in rap tempo richting het noordoosten zullen trekken. Met name langs de Duitse en Tsjechische grens is kans op noodweer met hagelstenen en wateroverlast. Daarbij zijn ook windstoten van meer dan 120 km/u mogelijk in het gebied tussen de stad Salzburg en Linz. Ook bestaat er een kleine kans op windhozen of tornado’s in dit gebied. Opnieuw aan de zuidkant en in het uiterste oosten niks van dit alles. Mogelijk dat een gustfront afkomstig uit de buien morgenavond de stad Wenen nog aandoet (koude outflow van de buien zoals hierboven zichtbaar in de animatie).

Vrijdag bevindt heel Oostenrijk zich in de koelere lucht die vanuit het westen binnenkomt. Desondanks met geregeld zon kan het nog zomers warm worden met op veel plaatsen middagtemperaturen van een graad of 25.


In het oosten zet de hittegolf na een koelere dag gewoon door, in het westen knapt het weer juist vanaf vrijdag vaker op.

Jeroen Elferink
Meteoroloog FANtastisch Oostenrijk en Weerplaza

ChaletsPlus Banner Groot

Banner van den Berg Wandelschoen op Maat

Instagram Banner

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...