Morgenmiddag sneeuw maar ook storm

Het bijzonder warme winterweer van de afgelopen dagen zijn we gelukkig kwijt. Een koufront trok over Oostenrijk en vooral in de bergen is een klein beetje verse sneeuw gevallen. Helaas bleef het in de meeste dalen nog te warm en viel de neerslag in vloeibare vorm. Gelukkig volgt er morgenmiddag en avond een actiever front waarbij de sneeuwgrens ook lager ligt.

Deze ochtend liggen de restanten van het koufront al boven Slovenië en zijn er brede opklaringen. Alleen in het oosten en zuiden is het nog langer bewolkt met mogelijk een laatste bui. De middag verloopt overwegend droog en vooral van Vorarlberg tot het Salzburgerland flink zonnig. Eigenlijk volgt een perfecte skidag, enig minpuntje is de vlagerige wind. In de bergen zijn windstoten van 50 tot 70 km/u mogelijk. De temperatuur ligt tussen de 7 en 11 graden, op 2000 meter rond min 5. De vorstgrens pendelt rond de 1500 meter.

De avond en nacht verloopt overal helder met vorst.

Morgen start de dag nog met een paar opklaringen. Toch raakt het al snel bewolkt en het duurt niet lang voordat het begint te sneeuwen in Vorarlberg. Tijdens de middag trekt een occlusiefront over waarop de sneeuwgrens naar 800 meter zakt. Vooral in de bergen komt het opnieuw tot storm met windstoten van 90 tot 110 km/u, in de dalen staat beduidend minder wind. Let goed op: mogelijk gaan morgenmiddag enkele skiliften en verbindingen dicht.

Uiteindelijk zakt de sneeuwgrens morgenavond naar 600 tot 400 meter. Helaas gaat de rek er dan wel snel uit mbt de sneeuwval, maar het moet genoeg zijn voor een vers laagje tot in de meeste dalen.

In de groene gebieden gaat 5 tot 10 centimeter vers vallen, in de gele gebieden meer dan 10 centimeter. Uitschieters zien we op de bekende plekken zoals het Arlgebergte maar ook de regio van Hochkonig. Hier is 20 centimeter of iets meer mogelijk.

Donderdag volgt dan een droomdag met verse sneeuw en veel ruimte voor de zon. Op wat hogere wolkenvelden na is het genieten. De temperatuur stijgt naar waardes net iets boven nul. De vorstgrens ligt rond de 1500 meter. Op 2000 meter is het -3 en daarbij staat beduidend minder wind.

Donderdagavond is het alweer de beurt aan het volgende front. De fronten hebben een perfecte timing want ook deze trekt. Toch zal er opnieuw niet veel neerslag vallen. Ondertussen zien we op de kaart hierboven ook een hoog opbouwen vanaf de Azoren naar Frankrijk.

Komend weekend en de dagen daarna komen we onder invloed van dit hoog te liggen. Storingen en stormen trekken ten noorden langs. Kortom veel ruimte voor de zon, maar de temperatuur ligt wel opnieuw bijzonder hoog. De voorjaarsvakantie mag oprecht voorjaarsvakantie genoemd worden. Pas medio volgende week nemen de kansen op kouder weer en sneeuwval toe.

Jeroen Elferink

Ons weerstation in Brixen im Thale (800m) live!

Summit Travel Banner2019-1000x600-2

ChaletsPlus Banner Groot

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

1 reactie

  1. Margriet Slager schreef:

    Bedankt voor de update! Je weerberichten lezen lekker weg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht