Morgen een beetje sneeuwval

Een prachtige skiochtend in Obertauern

Morgen een beetje sneeuwval
De komende tijd ontbreekt het aan een sturend weersysteem in Oostenrijk. Hierdoor krijgen we te maken met een soort kwakkelwinterweer waarbij het dan weer vriest of dooit, en als er wat neerslag valt de sneeuwgrens pendelt tussen dal en bergniveau. Maar morgen kunnen we ons toch verheugen op een beetje sneeuwval in het westen. Het zijn geen grote hoeveelheden maar het geeft de wereld wel weer een mooi wit aanzien.

Vanmorgen is het nog droog met een mix van wolkenvelden en zon. De meeste ruimte voor de zon is weggelegd voor de zuidelijke en oostelijke deelstaten. Maar hier kan ook mist of hardnekkige nevel voorkomen. Tegelijkertijd wordt de bewolking in Vorarlberg en Tirol juist dikker. Uiteindelijk is de bewolking hier dik genoeg voor een drupje regen of een beetje sneeuwval vanaf 1300 meter. Met name in het Arlgebergte en Otztal kan het enige tijd sneeuwen. Het wordt vanmiddag maximaal 2 tot 8 graden.

Komende avond en nacht blijft de verdeling met wolkenvelden in het westen en meer opklaringen in het oosten. Ook kan er opnieuw in dezelfde gebieden wat regen of een beetje sneeuwval naar beneden komen.

Morgenochtend activeert het gebied met neerslag in het westen, waardoor het in heel Vorarlberg en Tirol als ook delen van het Salzburgerland kan sneeuwen. De sneeuwvalgrens ligt rond de 1000 meter, in de meeste dalen is het dus vloeibare neerslag. Maar in het zuiden en oosten van Oostenrijk blijft het juist droog. Hier zien we ook de hoogste temperaturen; maximaal 4 tot 8 graden. In gebieden met regen of sneeuw blijft het een stuk frisser, op 1500 meter is het -2 graden.

Vanaf woensdag wordt het langzaam ietsjes koeler. Het ontbreekt aan een sturend weersysteem waardoor er geen grote neerslaghoeveelheden worden verwacht. Dagelijks wisselen zon en wolkenvelden elkaar af en de vorstgrens daalt langzaam richting de 1000 meter.

Jeroen Elferink-Ruijsch

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×