Morgen föhn en onweersbuien, dinsdag koeler

Het is amper 1 dag hoogzomers en tropisch, of een nieuw koufront probeert alweer roet in het eten te gooien. Iets wat we de afgelopen 3-4 weken niet gezien hebben, maar wel typisch is voor de Oostenrijkse zomer. Ook morgen zien we dit gebeuren, want vanuit het Westen wordt een aanval gedaan op de nieuwe hitte uitbraak die nog maar amper 1 dag oud is!

Morgen starten we de dag met veel zonneschijn, alleen in het Tirolerunterland tot in Waldviertel nabij Wenen hangen enkele wolkenvelden. Uit deze wolkenvelden zijn enkele korte regen- en of onweersbuitjes mogelijk. Maar deze buien zullen naar alle waarschijnlijk snel deactiveren en oplossen. Rond of iets na het middaguur is het op de meeste plaatsen flink zonnig. Langs de zuidkant domineert meer bewolking en blijft de temperatuur wat achter.

In de middag is het 26 graden in Oost-Tirol, 30 van Innsbruck tot in de Stiermarken en het warmst wordt het in Wenen met 33. Er steekt een föhn op die vooral in de brede Zuid-Noord dalen stormachtig wordt. Bekende stormplekjes van de föhn zijn Innsbruck, Kufstein, Salzburg, Bregenz en Zell am See/Kaprun. De föhn steekt alleen aan de noordkant van de hoofdkam op, in het Zuiden staat maar weinig wind.

Later op de dag ontstaan vervolgens vanuit Voralberg tot in Salzburg enkele stevige regen- en onweersbuien. Deze onweersbuien zijn te koppelen aan een koufront die Oostenrijk binnentrekt. Tijdens onweer komt het soms tot gigantisch noodweer, wateroverlast, gigantische hagel en windstoten. Kijk goed uit! In de avond trekken de onweersbuien richting Ober- en Niederösterreich. Karinthië en Stiermarken lijken de dans nog te ontspringen.

Dinsdag is het koufront grotendeels over Oostenrijk getrokken, alleen langs de Sloveense en Hongaarse grens is het eerst nog zonnig en warm. Maar ook hier volgen al snel regen- en onweersbuien, gevolgd door een afkoeling. Het is een stuk koeler met veel wolkenvelden en buien, daarbij loopt de temperatuur nog maar op naar 19 tot 26 graden, met in sommige hogere dalen zelfs nog lagere waarden.

Woensdag, maria hemelvaart, knapt het weer een beetje op. De zon komt vaker uit de doeken en de temperatuur stijgt weer. Toch blijven de Alpen gevoelig voor buien. Donderdag is het weer hoogzomers en tropisch, maar opnieuw lijkt het geen standvastig zomerweer te worden.

Jeroen Elferink

Zoek & boek

Zoek de perfecte wintersportreis bij onze exclusieve partner Summit Travel
Maak hierboven hiernaast een selectie.

Reageer mee via Facebook

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht