Morgen fraai, daarna onzekerheid

Morgen fraai, daarna onzekerheid…

We kunnen morgen eindelijk genieten van een zeer fraaie lentedag. Ook vandaag zal het op veel plekken lang droog en aangenaam zijn. Toch bestaat er voor vandaag nog een kans op enkele buien, soms met onweer.

Prognose vanmiddag om 15:00uur

Prognose vanmiddag om 15:00 uur

Dat komt omdat er een lagedrukgebiedje vrij dichtbij Oostenrijk ligt. Het kleine lagedrukgebiedje (koude put) zorgt al enkele dagen voor gematigd wisselvallig weer. Gisteren kwam het op uitgebreide schaal tot kleine maar felle onweersbuitjes en ook vandaag zal dit weer het geval zijn. Na het langzaam oplossen van bewolking in de ochtend zullen er vanmiddag weer talloze buien ontstaan. De grootste kans hierop is in het Noorden en Oosten, minder buien komen voor in Voralberg. Overigens is het niet echt koud, tussen de buien door wordt het 16 tot 20 graden. Tijdens buien kan de sneeuwgrens zakken naar 1900 meter.

Prognose voor morgenmiddag 15:00uur

Prognose voor morgenmiddag 15:00 uur

Morgen wordt het allemaal wat stabieler en fraaier. In heel Oostenrijk wordt het warm met 21 tot 25 graden. Maar er zit echter wel een addertje onder het gras. Want de warmte wordt veroorzaakt door de komst van een andere veel groter lagedrukgebied (dat vandaag nog boven Spanje hangt). Doordat het systeem al vrij dicht op Oostenrijk zit betekend dit al wel veel bewolking. Vooral Voralberg en Tirol krijgen veel bewolking. In de namiddag is in Voralberg ook kans op een enkele onweersbui.

rsum_17050900_17050412

Maar vanaf zondag neemt de onzekerheid alweer snel toe. Exacte koers van het grotere lagedrukgebied is nog niet exact bepaald en kan een hoop doen veranderingen in het weerbeeld. Op dit moment is het het meest waarschijnlijk (60% kans van slagen) dat we zondag en maandag met intensieve regen te maken krijgen. Waarbij er een kans is, dat als de stroming gunstig vormt, de sneeuwgrens nog even kort weet te zakken naar enkele dalen.

Op dit moment berekend het Europees model maar liefst 40 tot 60mm in 48uur. Een behoorlijke hoeveelheid !

MS_1248_ens

De onzekerheid komt ook duidelijk terug in de pluim. Vooral de temperatuur (hierboven voor 1500m) is erg onzeker. Deze pendelt in de berekeningen tussen de 4 en -6 graden ! Bij -6 graden wordt het weer wit tot in alle dalen, bij 4 graden zakt de sneeuwgrens niet verder als een lachwekkende 1800 meter.

Heel vervelend die onzekerheid op korte termijn. We gaan het natuurlijk voor jullie volgen.

Jeroen Elferink
Meteoorloog bij FANtastisch Oostenrijk

Alpen Reizen

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Reageer mee via Facebook

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht