Waar gaat morgen een halve meter vallen?


Wie deze week in de Oostenrijkse Alpen zit valt met de neus in de boter. Binnen één week trekken namelijk 3 best actieve sneeuwfronten over. Tussendoor is het ook nog eens prachtig weer met niet al teveel wind. Kortom het skiseizoen kan dan gewoon niet beter beginnen. Vandaag is het namelijk in een groot deel van Oostenrijk weer prachtig weer. Maar het volgende sneeuwfront is onderweg. Het ziet er naar uit dat er her en der een halve meter gaat vallen. Lokaal zelfs nog véél meer. Maar waar?


Vandaag start de dag flink zonnig in heel Oostenrijk. Alleen is er in sommige dalen net als gisteren nevel of mist aanwezig. Deze zal in de loop van de ochtend overal oplossen. Tegen die tijd trekt alweer de eerste (hoge)bewolking Vorarlberg binnen. Tijdens de middag spreidt deze hoge bewolking zich uit over Tirol en het Salzburgerland. Het zag er eerst nog naar uit dat het föhnig zal worden, maar dit gaat niet gebeuren. Dat er geen föhn staat zien we terug aan de temperatuur. Het is namelijk ondanks de zon een frisse dag met 8 tot 12 graden. Op 2000 meter vriest het enkele graden.

Voor de Söldengangers: Tot ongeveer 11 uur is het prachtig weer met veel ruimte voor de zon. Kleed je wel dik aan want op 3200 meter is het namelijk -8. Tussen 11 en 14 uur trekken er meerdere hoge wolkenvelden over. Mogelijk dat er wat dikkere lenticularis over de hoogste bergtoppen schuift. Het blijft droog. Na 14 uur raakt het zwaarder bewolkt en krijgt de zon het moeilijk. De wind trekt aan, wordt vrij krachtig (5bft) uit zuidwestelijke richting. Hierdoor kan de sneeuw op de piste wat gaan stuiven.


Vanavond en vannacht raakt het overal bewolkt. In Oost-Tirol en Karinthië begint het al te regenen. Aan de noordkant komt tijdens de avond en nachturen eventjes een vrij krachtige tot stormachtige föhnwind te staan.


Morgenochtend is het vrijwel overal bewolkt en in Oost-Tirol regent/sneeuwt het al flink. Ook op de hoofdkam sneeuwt het al. Aan de noordkant is het eerst nog eventjes droog. Maar zoals op de animatie hierboven te zien is trekt de neerslag snel over de hoofdkam heen. Tijdens de middag sneeuwt het vooral flink door in Vorarlberg, West-Tirol en Oost-Tirol. Het Tirolerunterland en noordelijke delen van het Salzburgerland (waar dinsdag nog de meeste sneeuw viel) lijken de dans te ontspringen. Hier slechts van tijd tot tijd wat regen of een sneeuwvlokje. Verder oostwaarts verloopt de dag droog met enkel wolkenvelden. De sneeuwgrens ligt aan de noordkant tussen de 1300 en 700 meter. Aan de zuidkant tussen de 1600 en 1200 meter.


Waar de situatie spannend wordt is in Oost-Tirol. Hier kon wel eens 70 tot 100cm sneeuw in één etmaal vallen. Grootste kanshebbers op deze hoeveelheden zijn het Virgental en Defereggental.

Voor de Söldengangers: tijdens de vroege ochtend is het eerst nog droog maar al snel zet sneeuwval in. In het dal kan dit ook eerst nog natte sneeuw of wat regen zijn. In de loop van de ochtend intensiveert de sneeuwval en zullen de zichten snel teruglopen. Daarbij staat op de gletsjer een matige tot vrij krachtige zuidenwind. In de loop van de middag gaat de intensieve sneeuwval over in rustigere sneeuwval. In het dal kan 5 tot 15 centimeter sneeuw vallen. Op de top is dit al snel 30 tot 40 centimeter. Vergeet niet de sneeuwkettingen om te doen als de weg naar de gletsjer open is.


Zaterdag keert de rust in de atmosfeer terug. In de ochtend kan nog een laatste regen- of sneeuwbui vallen. Tijdens de middag is het vooral droog. De bewolking blijft nog wel overheersen en de zon heeft het moeilijk.

Meer ruimte voor de zon is er op zondag. Na zondag blijft Oostenrijk storingsgevoelig. Wel is de zon vaker te zien maar soms kan er nog eens een storing overtrekken met opnieuw wat sneeuw.

Jeroen Elferink
Weerstation FANtastisch Oostenrijk live

Summit Travel Banner2019-1000x600-2

ChaletsPlus Banner Groot

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht