Morgen ijzel en sneeuw, daarna föhn

Morgen ijzel en sneeuw, daarna föhn

hour10
Vanmorgen was het nog even genieten van het zonnige weer. Opnieuw begon de dag met veel zon en lage temperaturen. Maar al snel volgde in de middag bewolking vanuit het Westen. Een weersverandering is opkomst…

OPMARS1

De bewolking hoort bij een warmtefront dat nu langzaam Oostenrijk binnentrekt. Overal gaat het vanavond wel even sneeuwen, ijzelen en uiteindelijk regenen. Want de sneeuwgrens stijgt komende nacht naar 1300 tot 1600 meter. In de dalen vanaf het Unterinntal Oostwaarts kan het, als de sneeuwgrens stijgt, tot uitgebreide ijzel komen. Dat betekent dat de regen op een onderkoelde ondergrond valt en direct bevriest.

Komende nacht en morgenochtend dus goed uitkijken op de wegen. Vooral in de bezirk-en (districten) Kitzbühel, Zell am See/Kaprun, Saalfelden, Bischofshofen en Liezen kan het morgenochtend nog erg glad zijn op de wegen.

tcdc_17013109_17013000

Morgenochtend is het tijdelijk weer droog maar zwaar bewolkt. We zitten in warme lucht waardoor het tot 1800 meter hoogte dooit. Door de aantrekkende Westenwind verdwijnt de kou ook uit de diepste dalen en verdwijnt het ijzel-gevaar. Met temperaturen oplopend tot 4 á 5 graden op 1000 meter is het niet meer zo koud als de afgelopen weken.

prec_17013118_17013000

Morgenmiddag begint het vervolgens vanuit het Noordwesten opnieuw te sneeuwen en regenen. Een schampend koufront trekt langs, maar de echte kou bereikt Oostenrijk net niet. De neerslag op dit front activeert in de avond en de sneeuwgrens zakt iets terug naar 1200 meter. Hierboven kan er 15 tot 20 centimeter sneeuw vallen, hieronder zal het voornamelijk regen blijven.

OPMARS2

Woensdagochtend kan er nog een laatste bui vallen. De aangevoerde lucht wordt steeds zachter en de vorstgrens stijgt overdag verder omhoog tot boven de 2000 meter. Vanaf donderdag steekt er dan een stevige föhn-wind op met warme lucht aangevoerd vanuit Afrika. Het gaat een beetje voorjaarsachtig aanvoelen.

tmax_17020318_17013000

Donderdag en vrijdag is er dan wat ruimte voor de zon en de temperatuur stijgt gelijk enorm in de dalen. Mogelijk kan het in het Inntal 15 graden worden. Gelukkig is de lucht ronduit droog waardoor het dauwpunt laag blijft en de sneeuw amper smelt.

Vanaf het weekend draait de wind naar een meer noordwestelijke hoek waardoor de sneeuwkansen opnieuw stijgen. Dus er is nog geen reden tot paniek. We gaan na de sneeuw, ijzel en regen van morgen genieten van een paar eerste voorjaarsachtige dagen. Geniet ervan !

Jeroen Elferink
Meteoroloog bij FANtastisch Oostenrijk

Summit Travel

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...