Morgen kou-uitbraak met sneeuwval


Vandaag is van sneeuw nog geen sprake in Oostenrijk. In grote delen van Oostenrijk kunnen we deze eerste oktoberdag vooral genieten van een prachtig nazomerzonnetje. Ten noorden van de hoofdkam schijnt de zon vandaag ondanks een paar hoge sluierwolken uitbundig. Met een zwakke fohn kan het hier 23 tot 25 graden worden. Aan de zuidkant, met name Oost-Tirol en Kärnten, hebben vandaag wat minder geluk. Vochtige lucht vanuit Italië stuwt zich hier tegen de bergen waardoor het aan de bewolkte kant blijft. Het is hier nog wel tot de avond overwegend droog.

Komende avond en nacht volgt vanuit Duitsland een actief koufront. De wind gaat in de bergen flink aantrekken en vanavond begint het als eerste te regenen in Vorarlberg. Komende nacht spreidt de neerslag over de hele west en noord helft van Oostenrijk uit.


Morgen is het overal zwaar bewolkt en regenachtig. Na een paar felle buien tijdens de nacht valt het betreft neerslaghoeveelheden in Vorarlberg en Tirol wel mee. Maar over een gebied vanaf Kärnten naar Niederösterreich trekt een band met actieve neerslag. Hier kan morgenmiddag 20 tot 35mm vallen. Daarbij zakt de sneeuwgrens hier naar 2000 meter. Aan de noordkant waar de neerslagintensiteit nog meevalt zakt de sneeuwgrens overdag al langzaam richting de 1700 meter.


Morgenavond volgt een tweede band met actieve neerslag. Nu zijn vooral Vorarlberg en Tirol aan de beurt. De aangevoerde lucht wordt nog koeler en de sneeuwgrens zakt tot onder de 1500 meter. In de nacht zullen de sneeuwvlokken vallen tot 1200 meter maar dan is de meeste activiteit al uit de neerslag.

Donderdagochtend worden Vorarlberg, Tirol en Salzburg wakker met een winters landschap vanaf sowieso 1500 meter. Lokaal, afhankelijk of er nog neerslag valt, is een sneeuwdekje tot 1200 meter mogelijk. Helaas vallen de neerslagpiek en het koudste moment net niet samen. Donderdag zelf verloopt op een laatste bui na zo goed als droog. Er zijn opklaringen maar het is wel fris. De maximumtemperatuur voor de dalen blijft veelal onder de 15 graden. Op 1500 meter komt het kwik net boven nul.

Het verdere verloop vanaf vrijdag staat nog een beetje open. Waarschijnlijk krijgen we een serie rustige dagen met soms wat ruimte voor de zon. Volgende week neemt de kans op een aantal nazomerse dagen weer toe.

Jeroen Elferink

Weerstation FANtastisch Oostenrijk live

Summit Travel Banner2019-1000x600-2

Youtube banner FANtastisch Oostenrijk

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Reageer mee via Facebook

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht