Morgen lokaal 25 graden

Prachtige herfstkleuren sieren het Brixental

Morgen lokaal 25 graden!

Vandaag trekt een zwak warmtefront van west naar oost over Oostenrijk. Hierdoor heeft de zon het een stuk moeilijker dan de voorgaande dagen. Slecht af en toe weet de zon nog goed door te breken, deze ochtend is dat eerst het geval in Tirol. Later vanmiddag kan de zon beter doorbreken in de oostelijke deelstaten. Op de meeste plaatsen blijft het nagenoeg droog. Toch kan uit de bewolking lokaal wat regen of een spatje vallen. De kans hierop is het grootst aan de Duitse grens. Hierbij loopt de temperatuur op naar een milde 14 tot 19 graden, de 19 graden in het uiterste westen.

Vanavond en komende nacht stroomt zeer milde lucht vanuit het zuidwesten Oostenrijk binnen. Het klaart op en de temperatuurverschillen tussen dal en berg worden groot. In windstille dalen kan het namelijk nog afkoelen tot dichtbij het vriespunt. Maar op ongeveer 1500 meter hoogte blijft het kwik langzaam stijgen en kan het een graad of 15 zijn.

De temperatuur kan morgen stijgen naar lokaal 25 graden

Morgen is er veel ruimte voor de zon en draait de wind naar het zuiden. Mede door loef- en lijwerking van de bergen weet het kwik aan de noordkant razendsnel te stijgen. Op veel plaatsen wordt het 22 tot 24 graden. Lokaal kan het zelfs 25 graden worden. Dat is wel vrij uitzonderlijk zo ver na de zomer. Aan de zuidkant blijft de temperatuur iets achter maar met 17 tot 20 graden is het ook hier prachtig nazomerweer. Een perfecte dag dus voor een wandeling door de bergen.

Morgenavond trekt de föhn verder en koelt het in de bekende föhn dalen maar langzaam af. Op 1500 meter blijft de temperatuur rond de 16 graden steken. Uiteindelijk verliest in de nacht de föhn haar kracht en raakt het vanuit het noordwesten bewolkt.

Donderdagochtend is het gedaan met mooie weer

Donderdagochtend raakt het in heel Oostenrijk bewolkt door de komst vaan een koufront. Het roer gaat namelijk drastisch om! De nazomer moet namelijk plaatsmaken voor winterweer. In de ochtend ligt de sneeuwgrens op nog een zeer hoge 2500 meter, in de loop van de middag begint de sneeuwgrens te zaken. In de nacht naar vrijdag ligt de sneeuwgrens op slechts 1000 meter. De gehele donderdag kan het daarbij druilerig weer zijn met van tijd tot tijd regen. In het oosten is tijdens de ochtend ook eerst nog plaats voor een waterig zonnetje.

Veel sneeuw lijkt er niet te vallen maar vrijdagochtend kan het wel degelijk wit zijn tot 1000 meter. Ook de dagen daarna blijft het vrij koel en licht wisselvallig herfstweer.

Jeroen Elferink
Meteoroloog FANtastisch Oostenrijk en Weerplaza

Summit Travel Banner2019-1000x600-2

ChaletsPlus Banner Groot

Sport2000 Skischoen op Maat

Banner Sport2000 Ski Schoen op maat

Colada Sport2000 banner

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Reageer mee via Facebook

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht