Morgen prachtig kaiserwetter

We zijn in een zachtere westelijke stroming belandt, maar echt merken doen we het nog niet. Tenminste deze ochtend niet, want de inversielaag (een koudere luchtlaag onderin de atmosfeer) die zich gevormd heeft bleek de afgelopen 24 uur wel tegen een flink stootje te kunnen. In veel dalen bleef het ondanks het overtrekken van een warmtefront hard door vriezen, terwijl de luchtlaag erboven met veel wind significant opwarmde. Getuige ook deze beelden van afgelopen avond in Saalfelden. Toch nog minus 7 terwijl het iets de berg op slechts een halve graad vroor, allemaal heel gunstig voor de wintersport. Maar toch wordt de inversielaag vandaag en anders morgen ‘gesloopt’.

Vandaag neemt de bewolking alsmaar toe, toch blijft het op de meeste plaatsen zo goed als droog. In veel dalen blijft de koude luchtlaag opnieuw hangen waardoor we opnieuw een ijsdag bij kunnen tekenen, op 1500 meter vriest het 1 of 2 graden. Tegen de avond trekken restanten van een warmtefront over, waarna de wind in de bergen draait naar een wat meer Zuidwestelijke richting. Het blijft op alle hoogtes nog vriezen.

Morgen is de wind verder gedraaid en wordt droge maar warme lucht afkomstig uit de Sahara getransporteerd richting Oostenrijk. Waarschijnlijk begeeft de inversielaag het dan nu wel, en kan de temperatuur nu wel iets boven nul komen. De hoogste waarde’s in het Inn- en Rijndal. Het is prachtig kaiserwetter met veel zon en aangename temperaturen, op 1500 meter rond of iets boven nul. De nacht naar woensdag brengt in veel dalen terugkerende vorst.

Woensdag zien we na een zonnige start de sluierbewolking toenemen. Het is overal droog en vriendelijk, in de bergen staat een zwakke föhn. In de bekende skigebieden onder de 2000 meter komt het kwik flink boven nul, maar omdat het dauwpunt onder nul ligt dooit het niet hard.

Donderdag zien we dan een leuke ‘verassing’, de eerder al eens genoemde sneeuw die voor deze dag in de kaarten stond wordt steeds meer ondersteunt door diverse weermodellen. Waarschijnlijk gaat het in de ochtend eventjes flink sneeuwen in Voralberg en Tirol, in de middag vooral in het Salzburgerland en Karinthië. Daarbij pendelt de sneeuwgrens tussen 700 en 1100 meter en kan er toch nog op de meeste plaatsen ruim 10 centimeter bijvallen.

En tja… dan vrijdag en het weekend. Vrijdagochtend is het op de meeste plaatsen boven de 1000 meter prachtig winters, maar helaas lijkt de westcirculatie weer typisch weihnachtstauwetter te brengen. Vaak dooit het even flink voor en tijdens de kerstdagen in de Alpen, het is ook een singulariteit. Uit onderzoek is gebleken dat 7 op de 10 kersten dit typische stromingspatroon laten zien. Toeval of niet? Ook dit jaar gebeurd het opnieuw. Onze ogen moeten we maar even sluiten het 1e weekend van de kerstvakantie, want we gaan het niet mooier maken dan het is. Onder de 2000 meter gewoon overal dooi en regenbuien.

Lichtpuntje is de toenemende kans op een kou-uitbraak op 1e kerstdag, met een wind die naar het Noorden draait. De kaarten zijn nog niet geschud, maar de kans dat de kerstdagen een koude ‘redding’ brengen neemt gelukkig wel toe. Maar dan zijn we alweer ruim een week verder en heel wat nieuwe weerkaarten rijker.

Jeroen Elferink

Summit Travel

ChaletsPlus Banner Groot

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...