Morgen nog regen, daarna tropisch weer opkomst!

Al kijkend naar de temperatuurkaart voor centraal Europa, viel het vanmiddag al gelijk op. Oostenrijk is in markant koelere en vochtige lucht belandt. Gistermiddag al maakte zware onweersbuien (iets eerder dan verwacht!) korte metten met de hete tropische lucht. Zelf reed ik gistermiddag vanuit Slovenië door de Karawankentunnel Karinthië in, en kwam direct uit de tunnel in een gigantische hoosbui. Het ging er hevig aan toe met teruglopende zichten tot wel 50 meter en harde windstoten. Opvallend was de temperatuur die van 33 graden naar 16 ging in 5 minuten tijd. De buien kwamen helaas iets eerder opzetten dan dat ik had verwacht. Desalniettemin was het in een groot deel van Oostenrijk nog heet en zonnig tot in de avond.

Aangekomen in Brixen (Tirol) was het nog droog en heet, maar volgde in de avond ook een paar felle onweersbuien getuige deze foto. Ook vandaag kwam het tot enkele zware (onweers)buien en morgen volgt nog weinig verandering. Maar na het weekend wordt het tropisch.

Morgen is op het de meeste plaatsen zwaar bewolkt, en regent het soms flink door. Op sommige plaatsen kan er ook nog onweer voorkomen. Lokaal is wateroverlast mogelijk, vooral in Salzburgeland regent het flink door. Van Voralberg tot Kasrinthie blijft het de hele dag zwaar bewolkt en koel, maximaal 21 graden. Langs de grens met Hongarije zijn er nog korte opklaringen en is het iets warmer, hier is het ook het langst droog.

Vanaf maandag gaan we weer meer zonneschijn zien. Vanuit het Westen stijgt de luchtdruk en volgt ook drogere lucht. Verspreid over de dag zijn er nog wel enkele stevige buien mogelijk, lokaal met onweer. In de middag wordt de lucht vanuit Voralberg stabieler en neemt de kans op een bui af. Het is al warmer dan het weekend met tussen de buitjes door 23 tot 31 graden, de 31 in het Flachland. Daarmee is het dus lokaal al tropisch.

Dinsdag keert de hoogzomer volledig terug, overal kan het al tropisch worden. De temperatuur op hoogte ligt ruim boven het de langjarige gemiddelde en blijft voorlopig ook zo. De weersituatie gaat opslot en Oostenrijk gaat rustig aan meedoen met Nederland. Toch blijft er iedere dag een onweersbui in de Alpen mogelijk, maar de nadruk ligt op zonnig en tropisch weer!

Tot begin augustus zien we de temperatuur blijven klimmen met daarbij minimale neerslagkansen. Een eind van deze nieuwe blokkade is voorlopig nog niet inzicht. (Af en toe zal er best een onweersbui vallen) Het blijft vanaf dinsdag tropisch en meest zonnig.

Jeroen Elferink

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...