Morgen sneeuwval, daarna opnieuw prachtig zonnig!

Morgen sneeuwval, daarna opnieuw prachtig zonnig!

16 feb 2017

 Oostenrijk vanuit de ruimte, 12:30UTC 16 februari 2017  (bron NASA)

Wie vandaag al aankwam op zijn wintersportbestemming had er prachtig weer bij. 95% van Oostenrijk genoot opnieuw van een prachtige dag! Enkel het uiterste Oosten, tegen Hongarije en Slowakije aan, daar hing nog wat lage bewolking en mist. Dit was werkelijk prachtig te zijn vanuit de ruimte. Maar het weer gaat veranderen, morgen kunnen we ons gaan verheugen op verse sneeuwval. En wat is de timing perfect als uitgerekend dit weekend het Noorden vakantie krijgt.

koufront-16februari

In eerste instantie verloopt de avond nog helder. Al snel komt het weer tot uitgebreide vorst, in enkele dalen zelfs matige tot strenge vorst. Maar vanuit het Noordwesten nadert via Duitsland een koufront. Dit koufront is momenteel nog niet erg actief, maar gaat (als ze tegen de bergen op moet stuwen) activeren.

news_17021712_17021600

Komende nacht komt het koufront dan binnen. Het raakt vrijwel overal bewolkt en als eerste begint het te regenen en sneeuwen in de Westelijke deelstaten. Bij aanvang ligt de sneeuwgrens nog rond de 1300 meter, hieronder regent het eerst en is ijzel mogelijk. Kijk dus goed uit morgenochtend op de weg.

In de loop van de ochtend stroomt langzaam koudere lucht binnen en rond het middaguur ligt de sneeuwgrens rond de 900 meter. In de Oostelijke en Zuidelijke deelstaten is het nog altijd droog.

hgt0_17021715_17021600

Aan het eind van middag ligt de sneeuwgrens dan rond de 600 meter en sneeuwt het dus tot in de meeste dalen. Maar langzaam neemt de activiteit van de neerslag af. Onder de 900 meter verwacht ik dan ook niet meer als een sneeuwlaagje van maximaal 3 of 4 centimeter.  Hierboven royalere hoeveelheden, 10 tot 20 centimeter! Het meeste valt in Voralberg, het minst in het Salzburgerland. Elders in Oostenrijk beperktere hoeveelheden.

hoogdruk1

Zaterdag als de luchtdruk oploopt klaart het weer op, enkel in Oostelijk Oostenrijk nog een laatste sneeuw- of regenbui. Hierna volgen een paar schitterende dagen met strakblauwe luchten en aangename temperaturen. Een prima 1e krokusweek! Enige addertje onder het gras is mist in de dalen die hardnekkig kan zijn.

tmin_17021906_17021600

Maar we zullen ook weer een paar zeer koude nachten krijgen, zoals de nacht naar zondag. Onder een heldere hemel kan het op uitgebreide schaal streng vriezen. Goed voor de piste’s.

rart_17022412_17021600

En als we al eventjes stiekem verder kijken, naar eind volgende week, dan zien we dat de kansen op een klassieke Nordstau serieus toenemen. Een feestje voor de 1e Noordelijke vakantieweek en fantastisch voor de 2e die daarna komen. We gaan dit goed in de gaten houden, want het kon wel eens een zwaar reisweekend worden met sneeuwbuien op de Duitse Autobahn.

Chaletsplus

Kijken we nog even naar een aantal bestemmingen van Chaletsplus dan zijn dit de sneeuwhoogtes en de verwachte sneeuw voor de komende 5 dagen (in cm)

Dorp                                                 Sneeuwhoogte             Sneeuwverwachting

.                                                          Dal           Berg                     Dal             Berg

Saalbach                                          30                   60                   12                   22

Hinterglemm                                   30                   60                   12                   22

Bramberg am Wildkogel               20                   85                     9                    22

Gerlos                                              30                  80                     7                    11

Konigsleiten                                    30                  90                    11                   13

Dienten am Hochkönig                  30                135                     4                     6

Obertauern                                    110               170                    10                   13

Sankt Margarethen                       50                   70                    10                   16

We gaan het volgen,

Jeroen Elferink
Meteoroloog bij FANtastisch Oostenrijk.

Summit Travel

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...