Morgen sneeuwval, daarna zachter met pendelende sneeuwgrens

Morgen sneeuwval, daarna zachter met pendelende sneeuwgrens

Vanavond en vannacht gaat het weer tot in de meeste dalen sneeuwen ! Ook morgen overdag zal het nog lang door blijven sneeuwen. Op veel plekken gaat een leuk pakket sneeuw vallen.

Via de straalstroom (zwarte pijlen) trekken enkele pittige storingen langs Oostenrijk. Opname van vandaag, 18:00u.

Via de straalstroom (zwarte pijlen) trekken enkele pittige storingen langs Oostenrijk. Opname van vandaag, 18:00u.

De sneeuwval wordt veroorzaakt door een storing die momenteel via de straalstroom over de Franse en Italiaanse Alpen trekt. Aan de achterzijde wordt koude lucht, afkomstig uit het hoge noorden, richting Oostenrijk getrokken. Aan de westzijde van de straalstroom wordt juist warme lucht uit het zuiden getransporteerd. In Barcelona werd het vanmiddag maar liefst 24 graden.

rsum_17030806_17030600

Vanavond zet de sneeuwval in bij nog een relatief hoge sneeuwgrens, overal onder de 1500 meter is eerst nog regen mogelijk. Maar later vannacht zakt de sneeuwgrens naar 900 tot 600 meter, in de meeste dalen gaat het wit worden. Ook overdag blijft het door sneeuwen. Boven de 1000 meter valt minimaal 10cm sneeuw, op de meeste plekken ruim 20cm. Lokaal bij goede stuwing meer. In de diepere dalen zoals het Inntal en Zillertal zal het helaas blijven regenen. Spannender is het oa voor de dalen van Skiwelt, hier wordt het erop of eronder.

Woensdag is het overdag droog met wat ruimte voor de zon. Overdag stijgt de vorstgrens van in de dalen naar 1600 meter.

Donderdag trekt een warmtefront over Oostenrijk. De vraag is hoe actief dit front is.

Donderdag trekt een warmtefront over Oostenrijk. De vraag is hoe actief dit front is.

Donderdag wordt het nog wat zachter. Helaas zijn de details nog onzeker. Wat wel zeker is, is dat we langzaam aan de warme kant van de eerder genoemde straalstroom komen. De overgang gaat waarschijnlijk gepaard met een warmtefront. De vraag is hoe actief dit front is, gisteren was het hooguit wat bewolking, vandaag wordt een flinke bak regen tot 1500m berekend . We duimen natuurlijk voor het eerste !

Vrijdag ligt het hogedrukgebied die donderdag nog boven Spanje lag boven Oostenrijk.  Het is op wat ochtendmist na zo goed als zonnig.  Temperaturen kunnen in de lage dalen stijgen naar 18 of 19 graden. Gelukkig is de warmte opnieuw een 1 dagsvlieg..

rart_17031306_17030600

Want zo snel we in de zachte lucht kwamen, zo snel komen we weer terug in de koude lucht. Tijdens het weekend volgt een overgang naar opnieuw de koudere zijde van de straalstroom. Dit maal mogelijk met een aanhoudende nordstau van zondagnamiddag tot dinsdagochtend. Hierbij kan de sneeuwgrens zakken naar 700 tot 0 meter.

Fijne avond,

Jeroen Elferink’
Meteoroloog bij FANtastisch Oostenrijk

Summit Travel

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...