Morgen sneeuwval, komt daarna eindelijk de nazomer?

We zitten nog altijd met een zwakke noorden stroming opgescheept waardoor relatief koele en vochtige lucht Oostenrijk bereikt. Al enkele dagen overheerst de bewolking en vallen er talrijke buien. Boven de 1800 meter hebben de buien vaak een winters-tintje met geregeld sneeuwval. Morgen moeten we rekening houden met meer sneeuwval op lagere hoogtes, maar hoe verloopt het daarna? Komt de nazomer nog wel terug?

Morgen moeten we dus rekening houden met sneeuwval. Dit komt doordat een actievere neerslagband Oostenrijk bereikt, gekoppeld met de nog altijd aanwezige noorden stroming daalt de sneeuwgrens fors. Vandaag viel de sneeuw vanaf 1800 meter, morgen zal dit tot 1300 tot 1000 meter kunnen gebeuren! Dat betekend dus dat enkele (hoge) dalen ook even wit kunnen worden.

Het laagst ligt de sneeuwgrens in het Salzburgerland, hier kan het als het even goed door regent en sneeuwt wit worden tot bijna 1000 meter! Elders pendelt de grens meest tussen de 1400 en 1200 meter. En hierboven kan het nog wel eens een beste pak aan sneeuw worden, 10 tot 20cm is overal haalbaar maar boven de 1800 meter kan het toch wel eens gaan oplopen richting de 40cm! In de lagere dalen blijft het gewoon stevig doorregenen en is het een kille donkere herfstdag.

Impressie van vroege sneeuwval in september.

En dat kan wel eens bijzondere taferelen geven zoals de impressie hierboven. De bomen zitten nog volop in het blad en de echte hevige herfstkleuren laten zich vaak nog even wachten tot oktober. Het is dus echt een zomers ontmoet winter moment. Wat wel belangrijk is om even te melden : loofbomen kunnen mogelijk het gewicht van de sneeuw niet aan. Hierdoor kunnen takken uit de bomen breken en hinder en gevaar opleveren. Kijk dus uit als je morgen wel in de sneeuwval terecht komt!

Ook woensdag hebben we nog te maken met talrijke regen- en sneeuwbuien. De sneeuwgrens gaat al wel wat stijgen want de koele stroming wordt afgesnoerd door een opkomend hogedrukgebied, woensdagmiddag sneeuwt het pas vanaf 1800 meter. Hieronder dooit de pas net gevallen sneeuw weer snel weg.

En vanaf donderdag wordt de invloed van het hogedrukgebied groter omdat het een connectie vormt met een ander groot hogedrukgebied boven Scandinavie. Hierdoor stabiliseert het weer, wordt het droger, en komt de zon steeds vaker tevoorschijn. Vooral in de Westelijke deel is het vanaf donderdag prachtig nazomerweer. Richting Wenen ligt een vervelend lagedrukgebied op de loer, hier kan het dus nog even tegenvallen.

En deze deling gaan we merken, in het Oosten blijft het herfstachtig terwijl het in het Westen echt nazomer wordt. In het Inntal kan vrijdag het kwik omhoog schieten richting 21 of 22 graden. Genieten!

Jeroen Elferink

Zoek & boek

Zoek de perfecte wintersportreis bij onze exclusieve partner Summit Travel
Maak hierboven hiernaast een selectie.

Ook interessant...

Reageer mee via Facebook

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

De FANtastisch Oostenrijk nieuwsbrief blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws uit het FANtasche Oostenrijk. Je kunt deze mail een paar keer per maand verwachten.

* verplicht