Morgen flinke sneeuwval tijdens minidump!

Het weer laat zich soms moeilijk voorspellen. Niet altijd houdt het weer zich aan de voorspellingen. Soms kan dat negatief uitpakken, maar ook positief. Dit keer juist positief! De optie op ‘een beetje sneeuw’ voor morgen pakt momenteel uit als een minidump. In veel skigebieden gaat er morgen een aardig pak sneeuw vallen.

Maar eerst vandaag nog. We krijgen te maken met een prachtige zaterdag met veel zon. Er staat nog maar weinig wind waardoor de zon erg aangenaam voelt. Wel is het al een stukje kouder geworden met op 1500 meter van west naar oost 2 tot -2 graden. In Vorarlberg hangen hardnekkige mistbanken in de dalen. Dit is ook het geval in het Flachland.

Maar komende nacht komt een koufront snel dichterbij. De wind trekt aan en de bewolking toe. Uiteindelijk volgt rond middernacht de eerste neerslag aan de Duitse grens. Dit zou voornamelijk sneeuw tot 1000 meter zijn. Hieronder kan het regen zijn, afhankelijk van de lokale isothermie.

Het hogedrukgebied verliest verder terrein richting de oceaan. Hierdoor ontstaat er achter het koufront morgenochtend een nordstau. De sneeuwval houdt aan. Dit is de grote verassing die plots opdook in de weerkaarten.

De sneeuwgrens ligt morgenmiddag tussen de 700 meter aan de Duitse grens en 1200 langs de hoofdkam. Het sneeuwt dus niet tot in alle dalen. Gelukkig wel in de meeste. Er kan overdag 10 tot 15 centimeter vallen. Hierbij staat een flink harde wind, het kan in de bergen stormen. Windstoten van meer dan 100km/u zijn geen uitzondering. Vooral Niederösterreich en Oberösterreich krijgen met veel wind te maken.

Ook in de nacht naar maandag blijft het door sneeuwen. Hierbij zakt de sneeuwgrens tot onder de 500 meter. Kortom maandagochtend is het in vrijwel alle dalen wit. Van het Tirolerunterland tot in het Wienerwald kan vanaf 1000 meter 30 tot 50 centimeter poeder vallen. Dat mag gerust een minidump genoemd worden. Hieronder meest 10 tot 20 centimeter. Westwaarts vanaf Innsbruck valt beduidend minder met opvallend weinig sneeuw in het Arlgebergte. Daar waar normaal veel sneeuw valt blijft het nu bij 10 tot 15 centimeter.

Maandag overdag vallen er nog een paar laatste ondiepe sneeuwbuien. Het is koud met de vorstgrens op 700 meter en 7 graden vorst op 1500 meter. De harde wind laat het ook nog eens 10 tot 15 graden kouder aanvoelen. Goed aankleden dus.

De jaarwisseling verloopt gunstig. Waarschijnlijk dit jaar geen dikke mist zoals vorig jaar. Maar heldere condities met weinig wind. Het is wel onder een heldere hemel goed inpakken want in besneeuwde dalen koelt het af naar -7 tot -11.

Dinsdag (nieuwjaarsdag) volgt even een rust dagje met veel zon. Maar hierna verscherpt de kou zich verder. 2019 gaat koud beginnen met eind volgende week diepvriestemperaturen en sneeuwbuien. Een nordstau ontwikkeld zich maar hoeveel er kan vallen is nog puur speculatie. We gaan het zien, eerst de sneeuwval morgen.

Jeroen Elferink

Summit Travel

ChaletsPlus Banner Groot

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...