Morgen en woensdag sneeuwval!

Het weer is de laatste dagen minder meegaand dan voorheen. Toch waren er ook zeker fraaie momenten waarop de zon goed zichtbaar was. Gisteren was de lucht vooral gesluierd in Saharazand. Vandaag zal dit meer het geval zijn en kunnen we nog genieten van een prima skidag. Maar er volgt een weersverandering met morgen en overmorgen zelfs sneeuwval!

Deze ochtend starten we nog met wat slepende bewolking langs de noordkant waaruit wat lichte regen of sneeuw valt. Het stelt allemaal niet veel voor en al snel trekken deze dikkere wolken weg. De rest van de dag bestaat uit een mix van middelbare en hoge wolkenvelden met zonnige momenten. De meeste zonneschijn zien we aan de zuidkant waar het vandaag nog als kaiserwetter aanvoelt. De minste zonuren zijn voor de noordkant. De temperatuur ligt uiteen tussen de 3 en 8 graden, op 1500 meter is het met 2 of 3 graden aan de milde kant.

Vanavond neemt de bewolking overal toe en komt er een stevige wind in de bergen te staan. Uiteindelijk trekt vannacht een koufront over met daarop wat lichte regen of vanaf 1300 meter sneeuwval. Het front zelf is niet heel actief en op sommige plaatsen valt amper neerslag van betekenis.


Belangrijker is een buienlijn (occlusie) die direct achter het front zit. Hierop gaat het morgen in de loop van de ochtend en vooral de middag op veel plaatsen enige tijd (flink) sneeuwen. Daarbij zakt de sneeuwgrens van 1200 naar 800 meter. Mogelijk als de intensiteit meezit dat het sneeuwt tot in de diepere dalen. Veel sneeuw valt er niet op passage van de lijn, hooguit 2-6 centimeter. Maar de intensiteit zal even hevig zijn. Daarbij staat ook een storm in de bergen met windstoten tot 120km/u. Hou er rekening mee dat enkele liften kunnen sluiten onder deze omstandigheden.

Morgennamiddag en avond is het dan weer langere tijd droog of droger met een paar spaarzame opklaringen. Hierna volgen nieuwe sneeuwbuien waarbij de sneeuwgrens rond de 600 meter ligt.

Woensdagochtend vallen er langs de noordkant talloze sneeuwbuien, lokaal kan het even flink doorsneeuwen. De sneeuwgrens ligt dan rond de 600 meter, hieronder valt helaas ook regen. In de middag is het droger met opklaringen. In de bergen blijft veel wind staan.


Uiteindelijk valt er 10 tot 20 centimeter verse sneeuw bij. Uitschieters zien we oa in Vorarlberg waar zomaar eens 25 tot lokaal 45 centimeter sneeuw kan vallen. Hier profiteert men van de gunstige stroming en stuwing. Minder valt er in het Tiroler Unterland (met geluk die 10cm in de dalen) waar de stroming niet optimaal benut kan worden.

Al met al een leuke opfrisser met 2 dagen periodiek sneeuwval tot in de meeste dalen.

Ook de dagen die volgen brengen dynamischer weer. Onzeker in detail is nog de donderdag, een storing trekt voorbij met zachtere lucht. Afwachten…

Jeroen Elferink

Ons weerstation in Brixen im Thale (800m) live!

Summit Travel Banner2019-1000x600-2

ChaletsPlus Banner Groot

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...