Morgen véél regen en sneeuwdump in de bergen


Morgen véél regen en sneeuwdump in de bergen

Het weerbeeld is momenteel turbulent en sterk wisselend in Oostenrijk. In een krachtige weststroming wisselen storingen elkaar af. Toch zal het vandaag lange tijd vriendelijk (maar ook flink warm) zijn. Morgen volgt een nieuwe storing met vooral in Tirol en Salzburg véél regen. Hogerop in de bergen is juist sprake van een heuse sneeuwdump.

Vanmorgen heeft de bewolking de overhand, al breekt ook af en toe het wolkendek. De vrij krachtige tot stormachtige westenwind voert zachte lucht aan. In de loop van de ochtend stijgt het kwik naar hoge waarden voor januari. Rond het middaguur ligt de temperatuur veelal tussen 10 en 16 graden, op 1500 meter is het ongeveer 8 of 9 graden.

Vanmiddag wordt de bewolking dikker en volgt een actief koufront vanuit Duitsland, op het koufront zakt de sneeuwvalgrens naar 1900 en later 1400 meter. Op het koufront komen pittige buien voor, met onweer en hagel. Ook zijn windstoten van 80 tot 110 km/u mogelijk. Kortom stormachtig weer waardoor skiliften mogelijk later op de dag kunnen sluiten.

Vanavond en komende nacht gaat het koufront over in een stationair front. Op de animatie hierboven zien we de neerslaghoeveelheden vanaf vanavond tot donderdagavond ook snel oplopen. Met name in Tirol en het Salzburgerland gaat het langere tijd flink regenen en sneeuwen.

Morgen is het bewolkt en kletsnat in Tirol en Salzburg. Met name in het gebied tussen Kufstein en Flachau kan het flink regenen. In de dalen valt hier veelal 50 tot 80 millimeter neerslag; samen met smeltwater bestaat er een risico op overstromingen.

Iets de bergen in valt de neerslag gelukkig als sneeuw, waarbij de sneeuwvalgrens tussen 1500 en 1000 meter pendelt. Hierboven kunnen we spreken van een sneeuwdump; zo valt er 50 tot 100 centimeter sneeuw! Maar droog blijft het morgen aan de zuidkant van Oostenrijk. Hier breekt de zon door en is het met een föhn opnieuw warm.

Vrijdagochtend is het opnieuw droog en langere tijd vriendelijk. Echter, tijdens de middag volgt alweer een nieuw front. Opnieuw staat daarbij veel wind en volgen regen- en sneeuwbuien. Bij aanvang ligt de sneeuwvalgrens rond 1800 meter. Tijdens de namiddag en avond zakt deze grens echter naar 1100 meter.

Gelukkig verloopt het weekend een stuk stabieler. Zo zien we de zon vaker en blijft het droog. Wel is het zacht; de vorstgrens ligt veelal tot in het hooggebergte.

Werken in Oostenrijk Logo

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?

Iedere dag als eerste geïnformeerd worden over het weer, video’s, updates en alles wat het leuk maakt in de Oostenrijkse Alpen, abonneer je dan op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Linksonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Helaas is het wel zo dat de Apple apparatuur niet aan deze berichtendienst mee wil werken.

Oostenrijkse Winkel grote banner

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×