Vanaf morgen weer kaiserwetter

Gisteren trok een koufront Oostenrijk binnen. Op dit front was het aan de noordkant de hele dag bewolkt met in de dalen regenachtig weer. Op de bergen sneeuwde het en gedurende de avond en afgelopen nacht viel er in de dalen tussen het Tiroler Unterland en Waldviertel ook sneeuw tot in de dalen.


Ook deze ochtend vallen er nog een aantal lichte sneeuwbuien in de eerdergenoemde regio’s. Elders is het droog met een afwisseling van wolken en opklaringen. Alleen in delen van Voralberg en zuidelijk Stiermarken is het helder. Hier vinden we deze ochtend ook de laagste temperaturen met dikke vorst.


Vanmiddag is het uiteindelijk overal droog door de komst van een hogedrukgebied. Alleen rondom de Dachstein kunnen nog tot ver in de middag sneeuwvlokken vallen. Het hoog snoert uiteindelijk de koude en vochtige toevoer af en zorgt voor een weersverbetering. Wel wordt de lucht alweer een stuk zachter vanuit het westen. Op de frontanalyse zien we een kou/warmtefront dwars over Tirol. Het betreft hier een glazenfront waarbij vooral de temperatuur op hoogte een grote rol speelt.

Temperatuur eind van de middag/begin van de avond op 1500 meter

Op hoogte zien we vanmiddag dan ook al warmere lucht Vorarlberg en west-Tirol binnenstromen. Op 1500 meter komt het kwik her en der alweer boven nul (met veel zon!) terwijl het in oosten (met nog een laatste sneeuwbui) nog -6 kan zijn. Deze warmere lucht verovert uiteindelijk vanavond en vannacht een groot deel van Oostenrijk.

Toch wordt het eerst nog een koude nacht in de dalen door een scherpe inversie. Met maar weinig wind en heldere condities koelt het vannacht af naar -6 tot -12 graden.


Morgen belooft het, met het hoog in de buurt, een topdag te worden. Het prachtige kaiserwetter is terug met veel zon. Een enkele mist of nevelbank lost snel op en de zon schijnt flink. Op 1500 meter komt het kwik boven nul, in de diepere schaduwrijke dalen kan het juist met de verse sneeuw onder nul blijven.

Ook dinsdag is het eerst mooi kaiserwetter. Maar in de middag trekken ondanks een hogedrukgebied restanten van een front Oostenrijk binnen. Hierop kan het tijdens de namiddag en avond eventjes een beetje sneeuwen aan de noordkant. De zekerheid hiervan is alleen nog niet al te groot. Niet elk model berekend momenteel neerslag op deze frontrestanten. Als het wel tot neerslag komt ligt de sneeuwgrens tussen de 1000 en 700 meter.

Uiteindelijk stabiliseert het hoog weer en volgt een nieuwe serie mooie kaiserwetter dagen.


Pas na de vrijdag is er weer toenemende kans op wat nieuwe sneeuw.

Ons weerstation in Brixen im Thale (800m) live!

Summit Travel Banner2019-1000x600-2

ChaletsPlus Banner Groot

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht