Morgen wettersturz met uiteindelijk sneeuwval

Morgen gaat het weer volledig omslaan in Oostenrijk. We krijgen te maken met een ‘wettersturz’, oftewel een forse vrije val van de temperatuur. Vandaag werd het nog, mede door het föhn-effect, 17 graden in Dornbirn en delen van het Inntal. Maar na vandaag zien we voorlopig geen dubbele cijfers meer op de thermometer.

(Bron: Meteosat)

Als we kijken naar Europa, dan zien we 2 lagedrukgebieden ten Westen van Oostenrijk liggen. Vandaag konden we nog profiteren van de warme Zuidelijke stroming die zich voor deze twee lagedrukgebieden uitstroomde richting het Noorden. Maar morgen ligt het meest Zuidelijke lagedrukgebied al boven Westelijk Oostenrijk, en maandag komen we aan de koude achterkant te liggen. Hier waait de wind vanuit het Noorden en is de lucht (afkomstig van de Noordpool) zéér koel.

Morgen starten we overal de dag nog droog maar al snel volgen dikke wolken en regenbuien vanuit het Westen. In Voralberg en Tirol verloopt de dag zwaar bewolkt en meest regenachtig terwijl het juist in het Oosten nog eerst lange tijd zonnig is. Hier ook nog temperaturen in de dubbele cijfers.

Tegen de avond stroomt ook de koelere lucht Oostenrijk binnen. In het Westen gaat boven de 600 meter de regen steeds meer over in natte sneeuw en uiteindelijk sneeuwval in de nacht. Deze sneeuwval breidt zich uit over heel Oostenrijk. Boven de 600 meter wordt het diep winters, en dan is de wettersturz compleet.

Tot maandagmiddag kan er boven de 1000 meter een sneeuwlaag vallen van 20 tot 40cm, met zéér lokale uitschieters richting de 50 of 60cm. Afhankelijk van de lokale stuwingseffecten. Tussen de 600 en 1000 meter is de sneeuw waarschijnlijk nattig en kan de uiteindelijke sneeuwlaag variëren van een dun vliesje tot enkele centimeters. Op deze hoogte’s gaat maandag overdag de sneeuw alweer smelten.

Maandag blijft het in heel Oostenrijk winters te noemen met van tijd tot tijd sneeuwval, natte sneeuw of regen onder de 600 meter. Kijk onderweg dus ook goed uit, houdt de sneeuwkettingen bij de hand. Vooral op bergpassen die hoger liggen dan 1200meter zullen de wegen glad zijn en blijven.

In de avond en vooral de nacht volgen enkele spaarzame opklaringen. Besneeuwde dalen zullen te maken krijgen met matige vorst (-3C tot -7C). Ook de nieuwe week verloopt koel, bewolkt en nat. De sneeuwgrens pendelt de hele week tussen de 900 en 1400 meter.

Jeroen Elferink
Meteoroloog FANtastisch Oostenrijk

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...