Morgen valt de winter in met sneeuwval

Morgen valt de winter in met sneeuwval

Sneeuwval en winterweer zijn onderweg naar Oostenrijk! Maar vandaag nog eventjes niet.

Vandaag kunnen we genieten van een prachtige zonnige kaiserwetter dag. Een uitloper van een hogedrukgebied zorgt voor perfecte wintersportcondities, van opkomst tot ondergang schijnt vrijwel overal de zon flink. Maar in de laagste dalen kan wel weer mist of nevel voorkomen die hardnekkig kan blijven hangen. Daarbij loopt de temperatuur op naar een graad of 3 op 1500 meter hoogte, in de zon op 1000 meter kan het een aangename 6 graden worden. Onder de mist en in schaduwrijke dalen kan het de gehele dag onder nul blijven.

Synop voor middernacht, koufront en sneeuwval zijn onderweg!

Vanavond is het eerst nog helder en koelt het sterk af. Maar vannacht volgt het koufront vanuit Duitsland. Hierdoor begint het tegen de ochtend te sneeuwen aan de noordkant.


Morgenochtend beginnen we de dag met sneeuwval in de meeste nordstaulagen van Oostenrijk. Aan de zuidkant is het nagenoeg droog en zoals vaker in dergelijke stromingen blijft het daar ook droog. Tegen het middaguur trekt een gebied met pittigere neerslag van de Duitse grens richting de Hoofdkam. We zien dit gebeuren aan het eind van de middag en begin van de avond (klik op de animatie hierboven). Maar ook in de avond en nacht naar vrijdag toe blijft het in de staulagen doorsneeuwen bij een sneeuwvalgrens die tot in de dalen ligt.


Vrijdag blijft het vooral in het Salzburgerland zwaar bewolkt met sneeuwval, elders breekt geregeld eens de zon door. Het is ijzig koud met op 1500 meter een middagtemperatuur van -11 graden, uiteindelijk valt er in de staulagen 20 tot 30 centimeter poedersneeuw. Elders in de gelere kleuren valt 10 tot 20 centimeter. Aan de zuidkant valt nagenoeg geen sneeuw, hier verloopt de vrijdag prachtig zonnig.


In de loop van de zaterdag is nieuwe intensievere sneeuwval mogelijk. Hierdoor kan er langs de noordkant nog eens 10 tot 20 centimeter vallen. Maar de sneeuwval wordt veroorzaakt door een warmtefront, niet dat de neerslag overgaat in regen. Hiervoor is het namelijk wel koud genoeg. Maar het is de voorbode van een nieuwe periode van enkele dagen waarbij de zon flink gaat schijnen. Daardoor kunnen we ons opmaken voor een mooie skiperiode.

Jeroen Elferink-Ruijsch
Meteoroloog FANtastisch Oostenrijk en Weerplaza

Chaletnl-banner-900x600

In2sportbrands Winter banner Groot

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Reageer mee via Facebook

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht