Morgen zware föhnstorm in de bergen


Morgen zware föhnstorm in de bergen
Actieve lagedrukgebieden vanaf de oceaan komen dichterbij en stuwen warme vochtige lucht tegen de Alpen aan. Met name in de Italiaanse Alpen gaat het flink regen. Maar Oostenrijk blijft in de regenschaduw liggen waardoor een sterke föhnstorm ontstaat.

Vandaag komt de föhn al opgang, maar tot een storm komt het nog niet. Vooral aan de noordzijde van de hoofdkam schijnt geregeld de zon en voert de zuidenwind milde lucht aan. Het wordt hier vanmiddag 17 tot 21 graden. Op de hoofdkam en aan de zuidkant komen meer wolkenvelden voor. Hier valt soms wat regen of een bui, met 14 tot 17 graden is het hier ook minder mild.


Vanavond stuwt meer en meer neerslag tegen de zuidkant van de Alpen. Vooral de Italiaanse Alpen moet rekening houden met overvloedige neerslag. Door deze stuwing trekt de fohn aan de noordkant alleen maar sterker aan. Aan het begin van de avond is het nog een harde wind op de bergtoppen, tijdens de nacht wordt deze al stormachtig.


Morgen staat gedurende geruime tijd een zware föhnstorm. Op de bekende föhnlocaties zijn windstoten van 150 tot plaatselijk 180 km/u mogelijk. Hierbij zullen de lokale verschillen echter aanzienlijk zijn, want de dalen gelegen van west naar oost zullen het rustiger hebben dan de dalen van zuid naar noord. Daarbij wisselen wolkenvelden en zonneschijn elkaar af. Aan de zuidkant is het daarentegen juist zwaar bewolkt met geregeld regen. Bij temperaturen tussen 18 en 23 graden is het overal zacht.

Op zaterdag luwt de föhnstorm en draait de wind naar het westen. Enkele buien, wolkenvelden en korte opklaringen wisselen elkaar af. De temperaturen liggen tussen 15 en 18 graden. Zondag verandert er niet veel, en bij temperaturen tussen 13 en 17 graden is het wel een stukje frisser.

Na het weekend blijft het weer in Oostenrijk vrij wisselvallig. Stabiel nazomerweer of een koude-uitbraak zitten er voorlopig nog niet in.

Jeroen Elferink

Chalet NL 20230223-banner-1200x800-v2.png

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?

Iedere dag als eerste geïnformeerd worden over het weer, video’s, updates en alles wat het leuk maakt in de Oostenrijkse Alpen, abonneer je dan op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Linksonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Helaas is het wel zo dat de Apple apparatuur niet aan deze berichtendienst mee wil werken.

Cityhouse Flipside Groot Banner

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×