Morgenavond kou-inval met sneeuw

Morgenavond bereikt een koufront Oostenrijk, de sneeuwgrens gaat dan flink dalen!

Morgenavond kou-inval met sneeuw
Na een bijzonder zachte week, met nieuwe temperatuurrecords, volgt morgenavond een kou-inval met sneeuwval. De sneeuwgrens gaat weer zakken tot in de meeste dalen. Ook volgen een aantal (bitter)koude dagen. Kortom de 2e vakantieweek gaat totaal anders verlopen dan de 1e.

Vanmorgen is van de kou-inval nog weinig te merken. Nog altijd ligt Oostenrijk in de vrij zachte subtropische luchtsoort. Het is deze ochtend op de meeste plaatsen overwegend bewolkt, al piept her en der ook de zon nog kort door. Vanmiddag is het overal bewolkt en uit de bewolking kan een spatje regen vallen. Enkel boven de 1900 meter kunnen dit ook sneeuwvlokjes zijn. Maar grote hoeveelheden worden nergens verwacht. Ook zit er in de neerslag wat Saharastof, dus auto’s kunnen vies opdrogen. Met temperaturen tot 2300 meter boven nul zullen veel skipistes opnieuw zacht zijn. Komende avond en nacht is het overwegend droog en breekt het wolkendek weer. Helemaal opklaren doet het niet.

Morgenochtend is het wolkendek gebroken waardoor we de zon nog van tijd tot tijd zien. Maar vanaf de Noordzee nadert een koufront. In het noorden van Duitsland sneeuwt het al en deze sneeuw trekt richting de Oostenrijkse Alpen. In de middag raakt het bewolkt maar het blijft droog tot de avond. Het is niet meer zo zacht als de voorgaande dagen, in de meeste dalen blijft de temperatuur onder de 10 graden. Morgenavond volgt uiteindelijk het koufront met sneeuwval. In eerste instantie begint het front nog met regen tot 1900 meter, maar gedurende de avond en nacht zakt de sneeuwgrens naar 1000 en tegen de ochtend 600 meter. De gehele noordkant wordt weer wit tot in de dalen!


Zaterdagochtend trekt het koufront door en hebben we nog te maken met een zwakke nordstau. Aan de noordkant blijft het bewolkt en uit de bewolking valt soms sneeuw. In Karinthië is het juist vaker droog, hier verwachten we ook de minste sneeuwhoeveelheden. In totaal valt er veelal 10 tot 20 centimeter, in de (lagere) dalen minder. Uitschieters omhoog zijn lokaal mogelijk op de bekende staulagen.

Zondag en maandag verlopen tamelijk grijs en (bitter)koud. Op 1500 meter ligt de temperatuur overdag veelal rond de -10 graden. Ook valt er uit het wolkendek soms wat lichte sneeuw. Daarbij staat ook nog eens een matige tot soms krachtige oostenwind die het op de bergtoppen nog kouder voor het gevoel maakt. Overigens op de hoogste bergtoppen (3000m+)is het soms overdag -20. Goed aankleden dus! Na maandag breekt de zon vaker door en zo volgt een prachtige skiweek met lage temperaturen.

Jeroen Elferink-Ruijsch

ChaletsPlus Banner Groot

Sneeuwkettingenwinkel.nl banner winter 2021 900x600

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×