Morgenavond lichte sneeuwval, daarna zon

Morgenavond lichte sneeuwval, daarna zon

Nog altijd schijnt de zon volop in Oostenrijk, en kunnen de wintersporters die er nu zitten mooi bruin worden.

1300_lm

Het huidige kaiserwetter levert ook prachtige beelden op, het is erg helder en je hebt waanzinnige uitzichten momenteel. Maar natuurlijk zitten we ook te wachten op sneeuwval.  Want al liggen de piste’s er top bij, een laagje sneeuw maakt het net wat mooier voor het gevoel en de plaatjes. Daar gaan we natuurlijk zo naar kijken.

kortlaag

Maar eerst gaan we naar de actuele luchtdruksituatie kijken. We zien dat het hogedrukgebied, waar we afgelopen week mee te maken hadden, momenteel een stuk zuidelijker ligt. Hierdoor is er wat ruimte ontstaan voor een klein lagedrukgebiedje dat momenteel boven Nederland ligt. Het bijbehorende koufrontje trekt langzaam richting Oostenrijk.

nordstau

Morgen begint de dag nog zonnig in heel Oostenrijk, maar als snel neemt de bewolking toe. De middag verloopt zwaar bewolkt en er staat een straffe noordwestenwind in de bergen.Tegen de avond begint het dan in de noordelijke Alpen te regenen en boven de 1300 meter al te sneeuwen. In de avond begint de sneeuwgrens verder te zakken richting de 600/800 meter.

Er gaat tot 5cm max in Voralberg tot ruim 25 centimeter in Oberösterreich vallen. Weliswaar geen dump, maar wel een leuke opfrisser. In de staulagen kan er meer vallen door de stuwende werking van de bergen. Grote achterblijvers betreft sneeuwval is de zuidelijke Alpenkant, Oost-Tirol, Karinthie en Stiermarken. Hier blijft het nagenoeg droog.

blok1

Maandag overdag kunnen er van het Unterinntal tot de Wiener Becken nog enkele winterse buien vallen. Hierbij ligt de sneeuwgrens tussen de 800 a 1000 meter. Hierna klaart het overal weer flink op.

Het hogedrukgebied kruipt opnieuw richting het noorden en vormt opnieuw een blokkade voor storingen. Hiermee is de missie om de blokkade voorgoed van de kaarten af te krijgen mislukt en zullen we toch nog moeten wachten op de eerste echt serieuze dump. Wat wel positief nieuws is, is dat het hogedrukgebied zich positioneert op een gunstige locatie. Hij zuigt namelijk koude lucht vanuit het noordoosten aan, hierdoor blijft het komende week goed koud. Hierdoor zijn de heldere nachten flink koud met strenge vorst.  Goed voor de sneeuwkanonnen ! Overdag schijnt een aangenaam winterzonnetje en het is prachtig helder.

Op langere termijn zien we vandaag dat de eerdere doorbraak kansen met sneeuwval allemaal van tafel geveegd zijn. We moeten geduldig blijven wachten op eerste echte dump van het seizoen. Achja, iedere dag is weer een dag dichterbij die dump ! Zo moeten we het maar bekijken.

Fijne avond,

Jeroen Elferink
Meteoroloog bij FANtastisch Oostenrijk

Summit Travel

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht