Morgenavond volgt nieuwe sneeuwval


Morgenavond volgt nieuwe sneeuwval

Vandaag komt het zeker nog niet tot sneeuwval, want voor waarschijnlijk de laatste keer dit jaar kunnen spreken van een lokale nazomerse dag. Na een frisse ochtend stijgt het kwik in onder andere Tirol naar vrij hoge waarden. Gemiddeld komen we hier uit op een graad of 15 maar in Innsbruck zou het zelfs zomaar 17 of 18 graden kunnen worden. Ook elders zonnige condities maar lagere temperaturen. Rondom de Alpen en in de bredere dalen hangt mist en lage bewolking. Vooral in het oosten is deze mist en lage bewolking hardnekkig. Hier blijft het kwik steken op 4 tot 7 graden.

Vanavond en vannacht is het helder in de meeste Alpendalen. Het gaat enkele graden vriezen en lokaal ontstaat mist of nevel. In het oosten blijft de lage bewolking ook komende nacht hardnekkig. Hierdoor koelt het ook niet al te hard af.


Morgenochtend start de dag opnieuw vrij koel met temperaturen rond of onder het vriespunt. Gedurende de ochtend breekt de zon af en toe nog flink door. Maar met de komst van een lagedrukgebied met koufront neemt de bewolking wel toe. Uiteindelijk raakt het zo goed als bewolkt tijdens de middag en vanaf een uurtje of 4 begint het stevig te regenen in Vorarlberg en Westelijk Tirol. Tijdens de avond trekt de band met neerslag oostwaarts om vervolgens tot stilstand te komen op de lijn Linz-Klagenfurt. Ten oosten kan ook neerslag vallen, maar de hoeveelheden vallen tegen. Het is hier vaker droog.

Tijdens de avond en nacht start de sneeuwgrens ook met zakken. Uiteindelijk kan alles tot aan de 1400 meter weer mooi wit worden. In de dalen blijft de neerslag dus vloeibaar.


Hierboven is zichtbaar hoeveel sneeuw er tot zondagochtend kan vallen. Op de meeste plaatsen kan toch al snel 10 tot 20 centimeter vallen, met uitschieters rondom de hoofdkam van ruim 25 centimeter. Gunstig voor de (gletsjer) skigebieden in deze regio! Zondagochtend trekt de storing door naar Italië. Aan het begin van de middag is het overal weer droog. Daarbij wisselen zon en wolkenvelden elkaar af, het is vrij rustig en de vorstgrens ligt rond de 1600 meter.

In de nieuwe week is de prognose wat onzeker. Na een aantal rustige dagen zijn vanaf woensdag alle opties weer open.

Jeroen Elferink
Meteoroloog FANtastisch Oostenrijk en Weerplaza

Chaletnl-banner-900x600

ChaletsPlus Banner Groot

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...