Morgenmiddag winterinval met sneeuw en kou

Brixen im thale Centrum Sneeuwdump
Morgenmiddag winterinval met sneeuw en kou

Van winterweer is onder 1500 meter al heel lang geen sprake meer, maar morgenmiddag probeert de winter het alsnog een keer.

Vandaag is het droog en rustig lenteweer, de zon schijnt van tijd tot tijd uitbundig. Maar de lucht is absoluut niet blauw, zo trekken namelijk ook velden met middelbare en hoge sluierbewolking over. Soms kan de zon hier moeite mee hebben, zeker later op de dag. Toch is het heerlijk terrasweer, zo stijgt het kwik naar 16 tot 21 graden in de dalen. Op 1500 meter is het ongeveer 10 graden boven nul. Wie wel gaat skien; ga vroeg! Ook als je in een hoog gebied zit, de instraling van de zon is namelijk flink hoger dan de afgelopen maanden.

Vanavond klaart het uiteindelijk op en de nacht verloopt kraakhelder. Met maar weinig wind koelt het in de dalen hard af, regionaal is een graadje vorst mogelijk.

Morgenochtend starten we nog droog en zonnig, daarbij trekt een warme (kortstondige) föhn aan. Nog voor het middaguur kan het in veel dalen 15 tot 20 graden worden! Maar aan het eind van de ochtend raakt het al bewolkt in Vorarlberg en volgt nog voor het middaguur regen op een koufront. Dit koufront breidt na het middaguur snel uit richting de andere deelstaten. Alleen in Karinthië is het nog de hele dag lenteachtig.


Na binnenkomst van het koufront gaat het hard. Op het front kan het stormen en onweren, waarbij de sneeuwvalgrens snel naar 1500 tot uiteindelijk 1000 meter zakt. Aan het eind van de middag kan het zelfs sneeuwen tot in een enkele dal. Zo verloopt de middag compleet anders dan de ochtend, lente en winter op één dag!

Morgenavond en in de nacht naar zondag is het kil en guur, verspreid vallen winterse buien. De sneeuwvalgrens zakt daarbij nog wat verder komt veelal rond dalniveau te liggen. Het kan dus zomaar weer eens volledig wit worden.


Zondag is het op en top winterweer, tijdens de ochtend vallen stevige sneeuwbuien. In de loop van de dag zijn er ook langere droge momenten met wat zon. Tijdens de ochtend valt de sneeuw nog tot in de meeste dalen, gaandeweg de dag stijgt de sneeuwvalgrens naar 1000 meter. Daarboven is het volop winterweer. In totaal valt er in een groot gebied 10 tot 20 centimeter verse sneeuw, in de rode gebieden hierboven valt meer dan 25 centimeter sneeuw.

Maandag keert de zon terug, en vanaf dinsdag zet het warme lenteweer weer door. De winterinval is dus van korte tijd.

Jeroen Elferink

Van den Berg Sport skischoen op maat

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?

Iedere dag als eerste geïnformeerd worden over het weer, video’s, updates en alles wat het leuk maakt in de Oostenrijkse Alpen, abonneer je dan op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Linksonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Helaas is het wel zo dat de Apple apparatuur niet aan deze berichtendienst mee wil werken.

Summit Travel banner 2020 1000x600

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...