Morgenochtend sneeuwval in het Westen, daarna zonnig en föhn

Morgenochtend sneeuwval in het Westen, daarna zonnig en föhn

Infrarood en radar om 17:00 uur

Infrarood en radar om 17:00 uur

Al de hele week is het zacht en lenteachtig in Oostenrijk. Gisteren nog bereken de temperaturen waarde’s tot lokaal 22 graden.  Ook vandaag was het zacht maar in een groot deel van Oostenrijk ook bewolkt. Door de komst van een front was de lucht al erg vochtig.

Vanavond en vannacht trekt een koufront, nu nog liggend boven Frankrijk, Oostenrijk binnen. Het westen van Oostenrijk (Voralberg en westelijk Tirol) komen in de koude lucht terecht. Hier kan het weer tot in de meeste dalen wit worden door sneeuwval. Maar de afkoeling is wel tijdelijk, want zachte lucht op de oceaan ligt alweer op de loer…

hgt0_17032206_17032100 (1)

Overal gaat het vanavond en komende nacht even regenen. Na middernacht komen Voralberg en Tirol ook in het koude deel te liggen. Vooral in Voralberg kan de sneeuwgrens hierdoor dalen naar 1000 meter. Ook Tirol heeft de mazzel dat het in de koude luchtbel komt, westelijk van het Inntal zakt de sneeuwgrens naar 1200 tot 1400 meter. Hierboven kan 5 tot 15cm sneeuw vallen.  In Staulagen lokaal meer. Een prachtige opfrisser !

Meer richting het Oosten, ongeveer vanaf de bundeslandsgrens tussen Tirol en Salzburg, valt er relatief weinig neerslag. Hier komt de koude lucht ook niet binnen en pas boven de 1800 meter komt het tot enige sneeuwval.

Morgen in de loop van de dag droger en ruimte voor een beetje zon. Overal stijgt de vorstgrens tot boven de 2000 meter door de komst van zachte lucht.

Verwachting donderdagmiddag rond 13:00 uur

Verwachting donderdagmiddag rond 13:00 uur

Donderdag komen we in nog zachtere lucht terecht. Een langgerekt koufront krult langs de Alpen van Groot-Brittannië naar de Middellandse zee en stuwt warme lucht richting het Zuiden. In Spanje is het ronduit koud en slecht weer, met in het binnenland zelfs sneeuwbuien. Maar in Oostenrijk ontstaat juist een föhn die enkele dagen gaat aanhouden. Warme vochtige lucht in Italië en Oost-Tirol wordt gedwongen te stijgen tegen de bergen, en verdampt. Bij deze verdamping komt warme lucht vrij die neerdaalt in Noord-Oostenrijk. Hier wordt het smiddags ronduit zonnig en warm ! 17 tot 21 graden.

tmax_17032518_17032100

Tot zaterdag houdt deze situatie aan. Ook de zaterdag belooft ook in het Noorden zonnig en warm te verlopen. Uitzondering blijft Oost-Tirol met bewolking. Overal is het ronduit zacht, in de bekende föhn-dalen wordt het 20 tot 23 graden.

Vanaf zondag neemt de onzekerheid toe. De fohn verdwijnt waarschijnlijk en vanuit het Oosten komt een kleine vochtige bel met koudelucht richting Oostenrijk. Hierdoor gaat het zondag regenen, maar wat de sneeuwgrens gaat doen is onduidelijk. Mogelijk valt er sneeuw tot in de dalen, maar dit is nog onzeker. We gaan de ontwikkelingen volgen.

Fijne avond,

Jeroen Elferink
Meteorloog bij FANtastisch Oostenrijk

Summit Travel

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...