Na een rustig weekend komt het witte goud

Na een rustig weekend komt het witte goud

Hoog in de bergen ligt al een leuke laag sneeuw zoals hier bij de Rüdolfshütte in het Salzburgerland. Gezien de verwachting zal deze sneeuw niet snel verdwijnen. Sterker nog, er zal zeker op die hoogte nog meer sneeuw bij gaan komen en wellicht, maar zo ver kunnen we helaas niet kijken, niet meer smelten voordat 1 mei 2022 op de nabije kalender staat.

Zover is het nog lang niet uiteraard. Op dit moment ligt Europa onder een deken van een uitgestrekt hogedrukgebied die loopt over de Azoren tot ver in Rusland. Hogedrukgebieden Oldenburgia en Lioba hebben de handen ineen geslagen.  Onder het hogedrukgebied heersen rustige omstandigheden en is er niet of nauwelijks wind. Een soort van deksel op de pan. De mist kan daardoor soms hardnekkig zijn maar niet overal.

ZATERDAG

Vandaag is het op de meeste plaatsen zonnig. Omdat het zo rustig is, is er weinig stroming in de atmosfeer. Hierdoor kan er in sommige dalen mist blijven hangen die zich in de avond en nacht vormt. Het ene dal is echter gevoeliger dan het andere voor mist. Door het Alpen microklimaat en de positionering van het dal is echter niet te zeggen waar de mist blijft hangen. Zodra de mist optrekt is het echter zonnig en de maxima liggen rond de 15°c.  Het uiterste noordoosten kan een graadje extra bereiken.

ZONDAG

Op zondag is er op zich weinig verandering in het westen van Oostenrijk. Het is een copy/paste van zaterdag en ook nu is niet te zeggen waar de mist (het snelst) optrekt. De temperaturen blijven op hetzelfde niveau. In de nacht kan het flink afkoelen tot rond het vriespunt. In de bergen kan het al flink vriezen. Er zit echter verandering in de lucht doordat diverse storingen zich dwars door het hogedrukgebied proberen te wurmen.

Aan de zuidoost kant van de Alpenkam komt er ook een storing naderbij die zelfs een enkele spat regen kan gaan brengen in Burgenland en wellicht Karinthië. Grote verschillen dus.

MAANDAG

Maandag begint op zich nog wel redelijk maar in de loop van de dag wordt de bewolking dikker. Het front met regen komt dichterbij maar het is onzeker of het op maandag al de Alpen zal bereiken.  Zodra de neerslag komt zal het in 1e instantie onder de 2000 meter nog vloeibaar zijn maar de koudere lucht doet z’n opmars. De temperaturen komen veelal niet meer boven de 12°c uit. In de bergen gaat het flink afkoelen en op 2000 meter is het al dik onder het vriespunt. De wind neemt toe uit het noordwesten en is krachtig en in de bergen vaak hard. Het is al echt guur.

DE VERDERE VOORUITZICHTEN

Op dinsdag is het regenachtig en de sneeuwvalgrens ligt rond de 1200 meter. De noordwesten wind pakt lekker door. Op woensdag strepen we nog een paar lijntjes op de thermometer weg en trekken we de sneeuwgrens omlaag. Wellicht zelfs richting de 600 meter. Dat is echter nog onzeker en daar kijken we de komende dagen dan weer naar.

Fijn weekend

Ronaldo

Sölden Grote banner Heart beat of the Alps 21-22

Summit Travel banner 2020 1000x600

ChaletsPlus Banner Groot

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?
Abonneer je op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Rechtsonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Heb je je reeds aangemeld, druk dan niet op de knop anders wordt je weer afgemeld… Helaas is het wel zo dat Apple apparatuur niet aan deze berichten dienst mee wil werken.

Turner Banner

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Reageer mee via Facebook

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht