Na het weekend kou-uitbraak met sneeuw

We hebben ontzettend goed nieuws, leek het eerder deze week nog om een kansje te gaan, vandaag zijn we er zo goed als zeker van. Het wordt na het weekend even flink koud in Oostenrijk, en daarbij gaat het ook nog eens sneeuwen!

Maar we zullen eerst nog even geduld moeten hebben. We zitten momenteel nog met een relatief warme en zachte zuidelijke stroming opgescheept. En als dat nog niet genoeg is, gaat het zaterdag onder de 1500 meter ook nog eens regenen.

Op een zwak koufront, met amper kou, gaat het zaterdag vanuit het Westen regenen. Boven de 1500 meter kan er 5 tot 10 centimeter sneeuw vallen, dat is dan wel weer lekker voor de gletsjers. In diepe dalen rondom de hoofdkam is ook wat ijzel mogelijk. Later op de dag wordt het droger en kan het kwik nog stijgen naar 7 tot 11 graden.

Zondag wisselen wolkenvelden en zon elkaar af, in de temperatuur verandert er maar weinig.

Na het weekend ontstaat er een nieuw hogedrukgebied boven Scandinavie welke koude poollucht via Rusland naar Oostenrijk transporteert. En omdat er boven Italië een Genualaag ontstaat is er ook voldoende vocht in de lucht aanwezig. Deze vochtige lucht hebben we nodig voor sneeuw, en vooral dinsdag kan nog wat sneeuw vallen. Maar we verwachten zeker geen sneeuwdumps!

Verwachting Brixen im Thale

Het is een mooi begin na een sneeuw-arm voorseizoen. Let trouwens ook op de zéér koude nachten na de sneeuwval. In de dalen is strenge vorst mogelijk.

Verwachting Mayrhofen


Verwachting Kaprun

Wie op de gletsjer wilt gaan skien moet zich dinsdag goed inpakken, brrrr… maximaal -12C.

Geen grote sneeuw hoeveelheden, maar beter iets dan niets. Vooral de kou is zeer gunstig, want dan kunnen de sneeuwkanonnen op alle hoogtes voor langere tijd aanblijven.

De kou-uitbraak zien we ook mooi terug op de temperatuurpluim op 1500 meter hoogte. Helaas zien we ook weer dat we richting de maandwisseling een verzachting verwachten. Maar gelukkig is in december nog alles open. De kans dat de westcirculatie weer een beetje opgang komt is aannemelijk, maar dat biedt natuurlijk goede hoop op een vervorming tot een nordstau. We gaan het volgen, eerst de kou en sneeuw na het weekend.

Jeroen Elferink

Banner CMP Groot 1200x600

Onlineskishop.nl banner groot

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...