Na het weekend stabiel en nog heter!

Het is volop zomer in Oostenrijk, met hoge temperaturen en veel zon. Toch ontstaan er dagelijks vooral in Oost-Oostenrijk enkele onweersbuien. Dit gaat vanaf het weekend veranderen, want het wordt met de dag stabieler! De luchtdruk wordt steeds hoger en daarmee wordt het ook heter.

Kijkend vandaag op de luchtdrukkaarten zien we een krachtig hogedrukgebied boven Scandinavië (alweer/nog steeds) maar ook een groot lagedrukgebied voor de kust van Europa, dit systeem zorgt voor die extra push van warme lucht. Dit gaan we bijvoorbeeld goed merken als de temperatuur ver boven de 30 komt te liggen. Maar kijkend naar deze kaart zou je een omslag verwachten naar een wat wisselvalliger weerbeeld. Niets is minder waar want ten Noorden van Spanje ontstaat ondertussen een nieuw hogedrukgebied en dit hogedrukgebied komt boven Oostenrijk te liggen komende week. Het wordt nog iets heter en ook stabieler.

Morgenochtend starten we met veel zon en al gelijk hoge temperaturen, op 2000 meter is et 18 tot 21 graden. De dag verloopt verder zonnig, met hoogstens enkele stapelwolken. Het is heet, met een föhn achtige wind kan de temperatuur stijgen naar 29 tot 35 graden, in het Inntal nog iets hogere waarden. In da namiddag ontstaan er her en der onweersbuien, met de zwaarste in Voralberg. In de avond trekken deze buien Oostwaarts en kunnen voor flink wat overlast zorgen in o.a. Tirol en het Salzburgerland. Elders meest droog. De nacht verloopt zwoel met in grote steden amper waarden onder de 20.

Zondag start met veel bewolking, enkele mistbanken en nog een laatste bui in Oost-Oostenrijk. Al snel breken de restwolken en volgt er een meest zonnige middag. Slechts zeer lokaal een onweersbui. Daarbij een tikje lagere waarden, 27 tot 32 graden. Nog altijd heet maar wel in vergelijking met zaterdagnamiddag stabiel.

De nieuwe week brengt stabiel maar ook heter weer. Het wordt ronduit tropisch, met een warmtestuwing vanuit Afrika recht over Oostenrijk heen. Terwijl Nederland meer aan de rand van de blokkade komt te liggen, en het zomerweer wat scheuren begint te vertonen (lagere temperatuur, meer wind, buienkansen) wordt het juist in Oostenrijk zonniger en stabiel. Midden onder een nieuw hogedrukgebied is het zonnig en heet. Zeer lokaal kan er nog een onweersbui vallen.

Daarmee worden de nachten ook warmer, zelfs in de Tiroolse dalen blijft het in de nachten boven de 20 graden. Dat is toch wel zeldzaam. Op 2000 meter overdag rond de 20 graden. Zéér lokaal nog een felle onweersbui.

Vergeet trouwens vanavond niet naar de maansverduistering te kijken (indien mogelijk/vrij zicht).

Jeroen Elferink

Zoek & boek

Zoek de perfecte wintersportreis bij onze exclusieve partner Summit Travel
Maak hierboven hiernaast een selectie.

Reageer mee via Facebook

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht