Na kille zondag terugkeer nazomer?


Na kille zondag terugkeer nazomer?

Gisteravond maakte een koufront een einde aan een ongekend lange periode van mooi en warm nazomerweer. Op een enkele dag na was het vrijwel elke dag warm en vrij zonnig vanaf begin september. Deze periode hebben we nu echt achter ons gelaten met vandaag een kille en wisselvallige zondag. Maar komt de nazomer deze nieuwe week nog terug?

Vandaag trekken dikke wolkenvelden over Oostenrijk, waarbij verspreid deze ochtend enkele buien vallen. Vanaf 1300 meter kan deze vroege ochtend ook sneeuw vallen, die vanaf 1600 meter ook daadwerkelijk blijft liggen. Vanmiddag zijn er ook langere droge periode met zonneschijn, de sneeuwgrens stijgt daarbij langzaam naar 1700 meter. Met een stevige noordwestenwind is het maar een kille en koude dag. De temperatuur zou tijdens opklaringen in de dalen nog de 11 tot 14 graden bereiken. Veel vaker ligt het kwik vandaag onder of rond de 10 graden.


Vanavond valt nog een laatste regen- of sneeuwbui. Hierna volgen komende nacht brede opklaringen. Met het wegvallen van de wind koelt het hard af, in veel dalen kan het zowaar een graadje gaan vriezen.

Morgen zorgt een hogedrukgebied voor de terugkeer van droog en zonnig weer. Wel is het fris, tijdens de vroege ochtenduren is het maar enkele graden boven nul. Overdag warmt het op naar 11 tot 14 graden, maar uit de wind en in de zon voelt het heerlijk aan. De vorstgrens ligt rond 1700 meter.

Vanaf dinsdag draait de wind naar het zuidoosten, tegelijkertijd komen lagedrukgebieden vanuit het westen dichterbij. Een echte föhn-situatie komt niet van de grond, maar het blijft zowel dinsdag als woensdag wel droog. Daarbij wisselen wolkenvelden en enkele zonnige momenten elkaar af. Het blijft met maximaal 12 tot 16 graden aan de frissere kant. Van echt mooi nazomer is dus geen sprake meer. Vanaf vrijdag trekt de föhn waarschijnlijk wel aan, en dan kan de temperatuur wellicht toch nog even flink stijgen.

Jeroen Elferink

Bergtraum Westendorf logo

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?

Iedere dag als eerste geïnformeerd worden over het weer, video’s, updates en alles wat het leuk maakt in de Oostenrijkse Alpen, abonneer je dan op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Linksonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Helaas is het wel zo dat de Apple apparatuur niet aan deze berichtendienst mee wil werken.

Mesnerwirt Westendorf

Dit vind je ook FANtastisch...

×