Na morgen verdwijnt de winter uit Oostenrijk

Na morgen verdwijnt de winter uit Oostenrijk

maps

Oostenrijk ligt nog altijd op de scheidingslijn tussen enerzijds warme oceaanlucht en anderzijds koude polaire lucht. Vanmorgen trok een warmtefront over en deze veroorzaakte nog wat sneeuwval tot 600 meter. In de middag brak op veel plekken toch nog de zon goed door (meer plaatsen als dat ik gisteren verwacht had) en kwam het tot lichte dooi in vrijwel alle dalen. Maar ondertussen trekt een volgend koufront Oostenrijk binnen en krijgen we vanavond en vannacht weer vanuit het noordwesten te maken met nieuwe sneeuwval.

koufront

Morgenochtend sneeuwt het dan al in Voralberg, Tirol en delen van Salzburg. De sneeuwvalgrens zakt van 1100 naar 600 meter. In de middag begint het ook elders in Oostenrijk te regenen of sneeuwen.

In de avond activeert de sneeuwval en kan de sneeuwgrens verder zakken richting 400 of 300 meter. Daarmee kan het zelfs wit worden in de Oostenrijkse hoofdstad. Wel staat er een harde noordwestenwind die het voor het gevoel erg koud maakt.Dit kan de sneeuw ook laten stuiven. Er valt zo’n 10 tot 20, in het Oosten oplopend tot 25, centimeter verse sneeuw.

osterreich2

Dit weekend ontstaat er in rap tempo een langgerekt hogedrukgebied vanaf de Azoren tot in Noord Rusland, dwars over Centraal Europa heen. Hierdoor wordt het rustiger en droger weer in Oostenrijk. In eerste instantie loopt de temperatuur nog niet enorm op, in tegendeel, de nachten kunnen juist met het opklaren goed koud worden. In besneeuwde dalen kan het kwik zaterdag op zondag zakken naar waarde’s rond de -10 C.

Maar als we boven de hogedrukgordel kijken zien we een flinke (milde) Wester-stroming ontstaan die op dat moment al warme lucht Scandinavië binnen blaast.

osterreich3

Na het weekend zakt deze Wester-stroming richting Centraal-Europa/Oostenrijk en krijgen we hier ook te maken met beduidend warmere lucht.

pluim

Op de pluim van 1500 meter hoogte (Noord Oostenrijk) is dit goed zichtbaar. Langzaam stijgt de temperatuur volgende week op deze hoogte naar waarde’s rond de 5 graden. In de neerslaggrafiek onderin is te zien dat het ook droog is. De zon zal zich veel laten zien.

Gelukkig is het wintersportseizoen nog ver weg en hoeven we ons nog geen zorgen te maken. Deze vroege winterperiode is best uniek en komt niet vaak voor. Boven de 1000-1300 meter is in ieder geval een mooie basis gelegd. Enerzijds door de sneeuwval afgelopen week, anderzijds door de sneeuwkanonnen die al veel aan hebben gestaan. Deze kunstmatige sneeuw smelt niet heel snel weg.

Fijne avond nog,

Jeroen Elferink
Meteoroloog bij FANtastisch Oostenrijk

Summit Travel

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Reageer mee via Facebook

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht