Na een prachtige zaterdag volgt onstuimig weer

Na een prachtige zaterdag volgt onstabiel weer

passthurn1
Eric melde het al, het heeft de afgelopen dagen goed gesneeuwd in Oostenrijk. En met een prachtige zaterdag voor de boeg wordt dat volop genieten ! Vandaag achter het sneeuwfront is helaas toch zachtere lucht weer de Alpen ingekomen. Op dit moment dooit het dan ook tot 1400 meter. Zoals hier op Pass Thurn. Maar dat mag de pret natuurlijk nog niet genieten.

tmin_16020606_16020500
Vanmiddag trekken de laatste wolkenvelden weg en klaart het goed op. Doordat op enige hoogte toch warme lucht de Alpen binnen blijft glijden, ontstaat er een inversie. Hierdoor kan het in de dalen toch nog flink afkoelen, lokaal zelfs dicht tegen de -10 aan. Daarintegen is het op 1500 meter een graad of 5.

mcdc_16020615_16020500
Morgen starten we de dag goed. In een enkel dal kan mist en nevel zijn ontstaan, elders en boven de mist is het al vanaf zonsopkomst zonnig. In de voormiddag lossen de enkele mist en nevel velden op en is het overal een prachtige skidag. Het is licht föhnig met temperaturen rond de 6 graden op 1500 meter.

De zondag begint nog zonnig en fraai, in de middag neemt vanuit het Westen de bewolking toe en tegen avond kan er wat regen en sneeuw vallen. De sneeuwgrens zakt in de nacht naar 800 meter.

grenskoudewarmelucht
Hierna wordt het echt spannend. Oostenrijk ligt na het weekend dagenlang precies op de grens tussen, enerzijds hele warme Oceaan/Afrika lucht, en anderzijds koudere maritieme Poollucht. Deze laagste luchtsoort kan goed zijn voor sneeuwval tot zeker 500 meter. De grens zwabbert een beetje heen en weer boven Oostenrijk. Dan liggen we waarschijnlijk weer een dagje in de koude lucht en vervolgens weer een dagje in de warme lucht. Bij deze sterke afwisselingen kan vaak een stevige (föhn)wind staan. Erg onstuimig dus. Het is helaas erg moeilijk om dit, op dit moment, tot in detail te voorspellen.

Maar zoals het er nu naar uitziet maakt deze verwachting de meeste kans :

Maandag : warme föhn lucht, namiddag regen tot 1700 meter.
Dinsdag : stevige föhn, harde wind op de toppen, erg mild met een vorstgrens op de 2400 meter.
Woensdag : koud en sneeuwval tot 700 meter.
Donderdag : koude zonnige dag.

We houden het in de gaten. Helaas weet ik van vergelijkbare situaties, uit het verleden, dat de verwachtingen van dag tot dag sterk kunnen verschillen.
In ieder geval heel veel skiplezier morgen met het prachtige Kaiserwetter.

Jeroen Elferink

PS nog een toegift live van Eric vanuit de Skiweltbahn tussen Brixen im Thale en Westendorf.
12696638_10207561830798101_1083535466_o

728x90-Bizztravel

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...