Na sneeuwval volgt koud, zéér koud, winterweer

Brixen im Thale vandaag (foto: J2theW)

Vandaag konden we nog genieten van prachtig en zonnig kaiserwetter, bij aangename temperaturen. In oa het Inntal maar ook in Graz en Klagenfurt werd het 13 tot 15 graden, temperaturen die in April niet zouden misstaan. Maar hier komt echter de komende 24 uur toch echt verandering in.

West-Oostenrijk vandaag van boven (bron: NASA)

Maar eerst nog eens even genieten van dit prachtige beeld. Op wat lenticularis en hoge wolkensluiers in het Oberland na waren de Oostenrijkse Alpen zo goed als schoon van bewolking. In Italie en ook Oost-Tirol en Karinthië hangt mist in de dalen, en verder noordwestwaarts boven Duitsland zien we meer bewolking. Deze bewolking hangt samen met de weersverandering.

Uitzoomend zien we dat de bewolking boven Duitsland inderdaad bij een groter weersysteem hangen. Een gigantisch lagedrukgebied komt snel dichterbij en gaat zorgen voor kouder weer met dus ook de sneeuwval.

Morgenochtend is het eerst nog droog, maar al snel raakt het steeds bewolkter en volgt er vanuit het Noorden neerslag. Eerst zal deze neerslag tot grotere hoogte’s in de vorm van regen zijn maar de sneeuwgrens zakt in de middag razendsnel. In de avond naar vrijdag zakt de sneeuwgrens weg tot in de diepste dalen. Ook vrijdag sneeuwt het dan, met uitzondering van Voralberg, door. In totaal valt er op dit front 10 tot 30cm, met steeds waarschijnlijk oplopend tot 70cm in delen van Karinthië. Hier activeert het koufront door de samenkomst met warme lucht uit Italië.

Vrijdag dus aanhoudende sneeuwval, met uitzondering voor Voralberg. Hier is het droger en kan het smiddags zelfs even zonnig worden. Opvallend is wel dat er dit keer geen enorm windveld aan het koufront gekoppeld zit. Vrijdag staat er hooguit een windkracht 4 op de bergtoppen, dat is briesje in vergelijking met de stormen die we de afgelopen maand gewend waren.

Het weekend verloopt wat rustiger, met een zwakke nordstau. Op beide dagen zijn er sneeuwbuien mogelijk aan de Noordkant. Maar het wordt wel steeds kouder op hoogte, dit zijn de temperaturen voor zaterdagmiddag op gletsjerhoogte (2900m). Met -17C is het goed aankleden

En nog kouder wordt het na het weekend, het wordt zelfs Siberisch in Oostenrijk. Eerst leek het een klassieke nordstau te gaan worden na het weekend, maar door een verschuiving van het lagedrukgebied richting Rusland ontstaat er een snelweg van Siberisch koude lucht rechtstreeks naar Centraal Europa. Hierdoor is de lucht ook droger, en komt het amper tot sneeuwval.

En dan wisselen zonnig momenten met bewolkte momenten elkaar af. Af en toe komt het tot sneeuwval, maar de hoeveelheden zullen wat ’tegenvallen’, denk aan max 10cm sneeuw. Maar gelukkig ligt er al een behoorlijke bak met sneeuw. Daarnaast wordt het alsmaar kouder, het Europees model laat het over een week zelfs streng vriezen in heel Oostenrijk, met overal temperaturen onder de -10C.

 

En wanneer eindigt de koude fase? Een echt einde is er nog niet inzicht, tot zeker 10 februari blijft het uitgesproken koud in Oostenrijk. Hierna wordt het weer wat onzekerder, maar dat is ook nog 1,5week weg! Kijk trouwens eens naar deze absurde temperatuurpluim voor Noordoost-Tirol op 800m. De zwarte lijn is het ensemble gemiddelde, in de nachten van 3 tot 10 februari ligt deze vaak tussen de -15 en -18C.  En als er eens een helder moment tussen zit laten sommige opties echt absurd lage temperaturen zien.  Of het uitkomt is maar de vraag, het wordt (nog) niet genoeg ondersteund. Maar af en toe wordt dus zelfs de -25C of -30C in de modellen aangeraakt. Flink koud dus. In ieder geval zien we op vrijwel alle hoogte’s na morgenmiddag voorlopig geen temperaturen boven 0 meer!

 

Goed inpakken dus!

 

Jeroen Elferink

Meteoroloog FANtastisch Oostenrijk

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...