Na het weekend sneeuwbuien

Vandaag was het voor de zoveelste keer opnieuw prachtig najaarsweer, met veel zon en mist en in de dalen. Maar het werd allang niet meer zo warm als voorheen, het kwik bleef op maximaal 10 graden steken. En zoals hierboven op de Hahnenkamm, was het vanmiddag slechts een graadje of 3. Het is de opmaak naar een koude winterse week. Eindelijk wordt het winter in de bergen.

Het weekend blijft nog zonnig, maar het koelt al wel verder af. De nachten brengen matige vorst en overdag warmte het maar langzaam op. Ook blijven de lagere delen gevoelig voor mist en hardnekkige wolkenvelden. Op 1500 meter ligt het kwik morgen rond nul, zondag blijft het 2 tot 3 graden vriezen.

Maandag kunnen we spreken van een echte winterdag. De vorstgrens ligt rond de 600 meter, hierboven blijft het de hele dag vriezen! Op 1500 meter rond de -7C. Vanuit het Noordoosten nadert er een hoogtelaag, met veel bewolking en enkele sneeuwbuien.

De sneeuwgrens ligt rond de 300 meter, dus in vrijwel heel Oostenrijk kan er sneeuw vallen. De sneeuwbuien houden van maandagmiddag tot dinsdagavond aan.

Er gaan geen grote sneeuwhoeveelheden vallen, slechts 4 tot 10 centimeter. Maar door het stuwingseffect kan er lokaal meer vallen, tot maximaal 25 centimeter.

Op de langere termijn blijft Oostenrijk in de koude lucht, waarbij de kans op enkele sneeuwbuien blijft. Wellicht volgt er een tijdelijke minimale verzachting richting het nieuwe weekend als de wind eventjes naar het Zuiden draait. Maar op de langere termijn, dus echt richting het einde van deze maand, neemt de kans op (extreme) kou en sneeuwbuien enorm toe.

Langetermijnkansen periode 28 november-10 december:

65% Noordoostelijke stroming, (extreme) kou met soms enkele sneeuwbuien
20% Rustig hogedrukweer, met veel zon en mist in de dalen. Uitstralings-kou in de nachten.
10% Terugkeer föhn, zuidelijke winden en mild
5% Westcirculatie, mild

Banner CMP Groot 1200x600

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...