Van 30 graden naar kil herfstweer

Vandaag is de laatste dag van een lange reeks warme (zomer)dagen in heel Oostenrijk. Al wordt het morgen nog wel flink warm in Oost-Oostenrijk. De zon bepaalt vandaag het weerbeeld. Al snel stijgt de temperatuur naar zéér hoge waarden van 22 tot 30 graden. De 30 graden zien we in de diepere noordelijke dalen en het Flachland. Later vanmiddag trekt de wind wel flink aan en in de bergen zijn windstoten tot 90km/u mogelijk.

Ook de avond en nacht verloopt stormachtig met een harde zuidwester föhn. Vanuit Zwitserland en Italië trekken ook enkele onweersbuien Oostenrijk binnen. Vooral in Vorarlberg, Tirol, Karinthië en het Salzburgerland kan het even flink spoken.

Morgen heeft Oostenrijk te maken met een tweedeling. In het westen is het al flink afgekoeld en vallen er enkele buien. De sneeuwgrens is hier naar 1900 meter gezakt, en zakt in de middag uiteindelijk naar 1400 meter. In het oosten is het nog andere koek. Hier is het met veel zon zomers heet. In Wenen wordt het 30 graden, maar lokaal kan het wel 31 of 32 worden! Uiteindelijk volgen er enkele stevige regen en onweersbuien. Al zal het in grote delen van het Burgenland en Niederösterreich toch wel droog blijven.

Zaterdag is het overal koel en nat. Er is veel bewolking die in de middag dikker wordt. In de ochtend valt er nog een enkele bui, in de middag volgen meer buien. Daarbij pendelt de sneeuwgrens bij relatief droog weer rond 1700 meter. Maar tijdens buien kan de sneeuwgrens tot 1200 meter zakken. De harde westenwind maakt het herfstachtig en kil.

Zondag zijn er langere droge momenten. Wel houdt de bewolking de overhand. Tijdens buien ligt de sneeuwgrens tussen de 1200 en 1500 meter, in de diepere dalen wordt het 5 tot 13 graden.

Ook in de nieuwe week blijft het weer onbestendig, guur, nat en kil. De lentezomer heeft even plaats gemaakt voor de lenteherfst. Om het Cruijfiaans uit te drukken, ieder voorjaar heeft ook een najaar. ‘

Jeroen Elferink

Instagram Banner

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...