Afgelopen nacht 20 graden, winterweer op komst

Winterweer, we hebben een bijzonder warme nacht achter de rug, rond middernacht was het ruim 20 graden in onder andere Innsbruck maar ook in Mattersburg en Eisenstadt. Zelfs in Wenen en Salzburg is het bijna 20 graden geworden. De abnormale warmte kwam vrij in een föhn(-storm) met windstoten die lokaal ruim de 100 km/u aantikte. Het is overigens niet de eerste keer tijdens deze ongewoon zachte winter dat we de 20 graden bereiken.
Zelfs op ons eigen weerstation in Brixen im Thale op 800 meter was het na middernacht 14,5 graden. Bijzonder want het dal waar ons station staat is geen typische fohnstorm dal.

Ondertussen is het nergens meer 20 graden en heeft de uitgesproken warme lucht ruimte gemaakt voor een regenfront.
Vandaag starten we met veel bewolking en langdurige regen (of sneeuwval). De sneeuwvalgrens ligt deze ochtend tussen 1900 meter (Vorarlberg) en 700 meter (Salzburgerland). In de loop van de ochtend stijgt de sneeuwgrens vrijwel overal, ook waar de dag nog met sneeuw begon. Vanmiddag is het zo goed als droog en zijn er ook opklaringen en is het zo goed als droog. Het is wel zacht met een vorsgrens die stijgt naar 3000 meter. Op 1500 meter is het 9 graden, in enkele dalen is 15 of 16 graden mogelijk.


Ook morgen is het eerst nog zacht. Tijdens de ochtend is het nog droog met ruimte voor de zon, de middag brengt toenemende bewolking. Uiteindelijk gaat het regenen en sneeuwen, bij aanvang ligt de sneeuwgrens op 1400 meter. Het stromingspatroon gaat om en de eerst nog klassieke west circulatie bouwt langzaam af.

Morgenavond vallen er sneeuwbuien bij een sneeuwgrens van 1100 tot uiteindelijk 700 meter.

Woensdag volgen meer sneeuwbuien bij een sneeuwgrens die verder zakt. Aan de noordkant valt de sneeuw tot 600 meter, elders tot 800 meter. Vooral tijdens de ochtend zijn de sneeuwbuien pittig.

De nacht naar donderdag brengt opnieuw pittige sneeuwbuien bij een sneeuwgrens die wegzakt naar dalniveau. Er is echt winterweer opkomst.

Donderdagoverdag volgt een kort droog moment maar een nieuwe storing is alweer opkomst. Een droge of zonnige dag is komende week een zeldzaamheid. Ook staat er geregeld veel wind. De storing van donderdag neemt wel weer wat zachtere lucht mee. De sneeuwgrens stijgt donderdagavond naar 1000 meter.


Al met al volgen een aantal dagen met geregeld stevige sneeuwbuien. Het is echt weer eventjes winterweer in Oostenrijk met vanaf 1000 meter een goede verse sneeuwlaag. Van een dump mag je absoluut niet spreken want tot en met vrijdag gaan we vrijwel nergens (op enkel de bekende plekken) de halve meter halen. Het wordt gewoon weer fraai en de pistes zullen beter worden!


Komend weekend wordt het opnieuw zacht met in de dalen voorjaarstemperaturen. Maar we hebben goed nieuws, maart lijkt normaal tot zelfs een tikje te koud te starten. Elke dag is er kans op neerslag, en bij dergelijke temperaturen zal dat vaak sneeuw tot in de dalen betekenen. Een echte dump is helaas niet inzicht.

Jeroen Elferink
Ons weerstation in Brixen im Thale (800m) live!

Summit Travel Banner2019-1000x600-2

ChaletsPlus Banner Groot

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Reageer mee via Facebook

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht