Nat en Vochtig en voorlopig geen kaiserwetter

Ischgl 3 december 2022

Nat en Vochtig en voorlopig geen kaiserwetter

Er zit niet heel veel Schwung in de weerkaarten of de atmosfeer. Een krachtig hogedrukgebied boven Rusland met een uitloper richting IJsland houdt de deur op slot voor stevige depressies. Geen sneeuwdump maar ook geen Kaiserwetter. Midden Europa ligt in een zogenaamd zadelgebied. Dat betekent weinig stroming en in deze tijd van het jaar vaak vochtig, ondanks de invloed van hoge druk.

ZONDAG:

Het is vochtig en nat. De atmosfeer zit flink op slot en de bewolking wil maar niet wegtrekken. Met name in het zuiden is het nat met nu en dan regen. De sneeuwvalgrens ligt tussen de 900 en 1500 meter. Karinthië, Burgenland en verder richting Wenen krijgen de grootste hoeveelheden neerslag. Voor gebieden als Turracher Höhe en Bad Kleinkirchheim is dat goed nieuws. De noordelijke deelstaten blijven droger maar het blijft grijs. De temperaturen liggen van west naar oost tussen de 4c en 9c graden. De wind is zuidoost en soms een beetje föhnig. Dan kan de temperatuur doorschieten boven de 10c graden

MAANDAG:

Vanuit het zuidwesten komt een front opzetten die het meeste vocht wegblaast. Het is een koufront en daardoor gaat de temperatuur omlaag. Tevens zit er een lijn op die in de loop van de dag sneeuw gaat geven. Eerst is de sneeuwvalgrens nog hoog maar loopt in de loop van de dag terug richting 600 meter in Vorarlberg en zo’n 1000 meter in Steiermark. De wind draait richting zuidwest en wordt frisser. Op 1500 meter is het slechts nog rond het vriespunt maar in het westen kouder.

DINSDAG:

het wordt wat vriendelijker. De sneeuw trekt weg maar de zon komt nog steeds niet echt tevoorschijn. De deksel zit nog steeds op de atmosfeer. De temperaturen lopen wel een beetje terug en daardoor kunnen de sneeuwkanonnen aan. De maxima liggen tussen het vriespunt in Vorarlberg en rond 6c in Wenen. Na dinsdag is de situatie wat onzeker.

DE VERDERE VOORUITZICHTEN:

Nog steeds berekenen de modellen tegen het weekend een flinke hoeveelheid sneeuw. De temperatuur gaat dan ook onderuit en kunnen de diverse skigebieden rekenen op een leuke hoeveelheid sneeuw. De modelberekeningen zijn nog wat springerig maar Fingers crossed zou ik zeggen.

Fijne zondag.

Ronaldo

Chalet.nl grote banner 900-600

Intersport Twinsport banner 1200x700

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...