Nationale Feestdag Oostenrijk 26 oktober

weerbericht herfst oostenrijkse vlag

Nationale Feestdag Oostenrijk 26 oktober

De datum 26 oktober is een belangrijke datum in Oostenrijk, daarom wordt op deze dag de National Feiertag gevierd. Op deze nationale feestdag wordt gevierd dat Oostenrijk een dag eerder een verklaring van altijddurende neutraliteit aflegde. De verklaring werd op 25 oktober 1955 ondertekend nadat de laatste geallieerde troepen het land verlieten. Oostenrijk werd na de Tweede Wereldoorlog tien jaar bezet door de geallieerden.

Annexatie door Duitsland

Oostenrijk was zelf niet betrokken bij de oorlog niet als apart land zelf, men raakte betrokken nadat het in 1938 bij de Anschluss door Duitsland werd geannexeerd. Oostenrijk werd door Hitler als onderdeel van Duitsland beschouwd, maar dit zagen de geallieerden anders. Na de oorlog lieten de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en de Sovjet-Unie in de Verklaring van Moskou van 30 oktober 1943 vastleggen dat Oostenrijk het eerste slachtoffer van Hitlers agressie was en dat het land na de oorlog weer bevrijd zou worden van de Duitse overheersing.

Bezetting

Toen op 13 april 1945 Wenen werd veroverd door het Rode Leger werd Oostenrijk op 27 april 1945 verdeeld onder de vier geallieerden landen. Zo werd Oostenrijk onder Verenigde Staten, Groot-Brittannië, de Sovjet-Unie en Frankrijk verdeeld. Ook Wenen werd werd na Berlijns voorbeeld in vier zones verdeeld en het oude stadscentrum door de vier landen samen bestuurd. Tevens werd er afgesproken dat het land ongewapend zou blijven.

Als onderdeel van de samenwerking kreeg Oostenrijk een vorm van neutraliteit, dit is Oostenrijk tot op de dag van vandaag in principe gebleven. Toch heeft Oostenrijk deel genomen aan vredesmissies van de KFOR en EUFOR, ook heeft Oostenrijk met vredesmissies van de NAVO meegedaan. Oostenrijk is desondanks geen lid van de NAVO net als Zweden, Ierland, Malta, Finland en Zwitserland.

Wat is er normaal gesproken te doen?

In principe is iedereen vrij, de winkels zijn gesloten en ziekenhuizen, apotheken en andere medische dienstverleners draaien een zondagsdienst. Musea in de grote steden zijn wel geopend maar met zondags openingstijden.

Wenen is normaal gesproken het toneel van diverse (militaire) festiviteiten.

Hopelijk gaan alle festiviteiten die normaal ook doorgang zouden vinden weer gewoon door pandemie is voorbij. Wie is er bij. Graag jullie reacties op de facebook post.

Meer over deze nationale feestdag is hier en hier te vinden.

Wenen in de nacht

Oostenrijkse Winkel grote banner

Skihut Alles voor de Wintersport Banner Groot

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×