Nationale Feestdag Oostenrijk 26 oktober

weerbericht herfst oostenrijkse vlag

Nationale Feestdag Oostenrijk 26 oktober

De datum 26 oktober is een belangrijke datum in Oostenrijk, daarom wordt op deze dag de National Feiertag gevierd. Op deze nationale feestdag wordt gevierd dat Oostenrijk een dag eerder een verklaring van altijddurende neutraliteit aflegde. De verklaring werd op 25 oktober 1955 ondertekend nadat de laatste geallieerde troepen het land verlieten. Oostenrijk werd na de Tweede Wereldoorlog tien jaar bezet door de geallieerden.

Annexatie door Duitsland

Oostenrijk was zelf niet betrokken bij de oorlog niet als apart land zelf, men raakte betrokken nadat het in 1938 bij de Anschluss door Duitsland werd geannexeerd. Oostenrijk werd door Hitler als onderdeel van Duitsland beschouwd, maar dit zagen de geallieerden anders. Na de oorlog lieten de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en de Sovjet-Unie in de Verklaring van Moskou van 30 oktober 1943 vastleggen dat Oostenrijk het eerste slachtoffer van Hitlers agressie was en dat het land na de oorlog weer bevrijd zou worden van de Duitse overheersing.

Bezetting

Toen op 13 april 1945 Wenen werd veroverd door het Rode Leger werd Oostenrijk op 27 april 1945 verdeeld onder de vier geallieerden landen. Zo werd Oostenrijk onder Verenigde Staten, Groot-Brittannië, de Sovjet-Unie en Frankrijk verdeeld. Ook Wenen werd werd na Berlijns voorbeeld in vier zones verdeeld en het oude stadscentrum door de vier landen samen bestuurd. Tevens werd er afgesproken dat het land ongewapend zou blijven.

Als onderdeel van de samenwerking kreeg Oostenrijk een vorm van neutraliteit, dit is Oostenrijk tot op de dag van vandaag in principe gebleven. Toch heeft Oostenrijk deel genomen aan vredesmissies van de KFOR en EUFOR, ook heeft Oostenrijk met vredesmissies van de NAVO meegedaan. Oostenrijk is desondanks geen lid van de NAVO net als Zweden, Ierland, Malta, Finland en Zwitserland.

Wat is er te doen?

In principe is iedereen vrij, de winkels zijn gesloten en ziekenhuizen, apotheken en andere medische dienstverleners draaien een zondagsdienst. Musea in de grote steden zijn wel geopend maar met zondags openingstijden.

Wenen is het toneel van diverse (militaire) festiviteiten.

Meer over deze nationale feestdag is hier en hier te vinden.

Wenen in de nacht

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?
Abonneer je op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Rechtsonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Heb je je reeds aangemeld, druk dan niet op de knop anders wordt je weer afgemeld… Helaas is het wel zo dat Apple apparatuur niet aan deze berichten dienst mee wil werken.

Buffy FANtastisch Oostenrijk

Buffy FANtastisch Oostenrijk… wellicht iets voor jou. We hebben een bestelling gedaan en deze komt volgende week binnen. Als alles meezit kunnen we volgende week (28 oktober 2020) online gaan met deze buffy’s. Voor een vriendenprijs van 6 euro per buffy kunnen we deze versturen. Verzendkosten alles is inclusief. Een buffy is net wat comfortabeler te dragen in de skiliften het komende winterseizoen. Hoe de site zeker maar in de gaten.

Youtube banner FANtastisch Oostenrijk

Haus Steiner

Instagram Banner

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Reageer mee via Facebook

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht