Nationalpark Hohe Tauern Raurisertal Kolm Saigurn

Kolm Saigurn, Rauris

Nationalpark Hohe Tauern Raurisertal Kolm Saigurn

Rauris

Het Nationalpark Hohe Tauern heeft viel te bieden aan natuurliefhebbers. Een dal wat niet alleen voor winterse activiteiten een bezoekje waard is, is het Raurisertal. Samen met het stadje Rauris en het prachtige gebied van Kolm Saigurn, biedt het dal een variatie aan zomers moois. Van watervallen tot oerbos, van almen tot oerbronnen, puur genieten! Gabi ging op onderzoek…

Goud

Het Raurisertal is gelegen aan de Rauriser Ache en wordt afgesloten door de Sonnblickgruppe. Gelegen in Pinzgau, ligt dit gouden juweeltje in het hart van het Nationalpark Hohe Tauern. Goud speelde al vanaf het begin een belangrijke rol in de geschiedenis van het Rauriser tal. Al van 400 voor Christus zijn tekens van leven gevonden in de vorm van ringen van goud. Gemaakt door de vroege mensen welke via dit dal de Alpenhoofdkam overstaken.

Ook daarna bleef goud een leidende rol spelen. Vanaf 1354 was het Raurisertal een centrum van de zoektocht naar goud. De bergen bevatten vele goudaders, een rede voor goudzoekers om hier neer te strijken. Van 1377 tot aan 1802 had Rauris een eigen land- en berggerechtshof. Om de goudkoorts in goede banen te leiden. Vanaf 1636 werd het mijnen naar goud afgebouwd. Echter kan je ook nu nog op een leerzame wijze goud leren zoeken. Namelijk met een zeef in de Rauriser Ache. Een super leuke familie activiteit.

Rauris

Kolm Saigurn

Het dal van Rauris word afgesloten door het gebied Kolm Saigurn, wat ontstaan is tijdens de intensieve mijnbouw. De naam is dan ook hier van afgeleid, waarbij Kolm hammer of hammerwerk betekend. De uitleg waar Saigurn vandaan komt is tot op heden nog niet uitgediscussieerd. De toegang tot de Imhofstollen, welke vroeger open waren voor toerisme, ligt ook in Kolm Saigurn.

Daarnaast is Kolm Saigurn thuisbasis van de Sonnblickgruppe en daarmee het hoogst gelegen observatorium van Oostenrijk. Gebouwd op de piek van een berg – de Hohe Sonnblick – is dit in 1886 weerobservatorium het eerste en hoogstgelegen weerstation van de wereld. Bevoorrading geschied via de materiaalbaan, plannen voor een toeristische bergbaan staan in de stijgers.

Natuur

Mooie natuur is er in overvloed in Rauris en omgeving, maar je vind er ook een paar unieke pareltjes. Zo ligt in Kolm Saigurn een stuk oerbos. Dit ´Urwald´ is eigenlijk niet een oer-oerbos maar een biotoop welke toch al meer dan 300 jaar niet meer door mensen beroerd word. Hierdoor vind je er een prachtige collectie aan unieke natuur in de vorm van boomsoorten, reptielen, en beplanting. Via informatietafels is het een mooie rondgang voor de hele familie.

Tevens word Rauris ook wel het ´dal van de bronnen´ genoemd. Met meer dan 300 natuurlijke bronnen, is het een zeer waterrijk dal. Aan de voet van het plateau waar je Kolm Saigurn vind, ligt op slechts 30 minuten lopen van het Bodenhaus een oerbron. Een plaats van kracht en energie! Maar ook de waterweg en waterspeelplaats, welke makkelijker te bereiken zijn, zijn mooie plekken om een warme zomerdag te verbrengen. (Zelf-)gegidste wandelingen waarbij je niets mist van alle highlights zijn natuurlijk aan te bevelen!

Eten

Natuurlijk is een dagje uit in Rauris niet compleet zonder lekker eten. En waar doe je dat nou beter dan op een alm! Naast het Bodenhaus aan de voet van de dalsluiting, waar je heerlijk op het terras van het uitzicht kan genieten, zonder de tolweg te hoeven nemen, zijn er in Kolm Saigurn verschillende authentieke almen te vinden. Simpelweg naar boven rijden of wandelen, en genieten.

Maar ook overnachten op de almen is mogelijk. Wil je wandelen met een bergtocht of klimmen op de Hohe Sonnblick combineren, dan is een avontuurlijke bergsportvakantie in het Raurisertal iets voor jouw. Dit kan je natuurlijk extra ontspannen maken door het te laten organiseren door Holiday Hikes. Slapen kan onder andere op de Sonnblickbasis, of het Ammererhof. Bij de laatste werkt onder andere een vrolijke Nederlander in de bediening, vind je heerlijke alpenkruiden spinazie met spiegelei, en slaap je in echte huttenstijl kamers met dito uitzicht op de Hohe Sonnblick. Goedemorgen FANtastisch Oostenrijk!

En wie ben ik? Gabriëla is de naam! Of Gabi zoals de Oostenrijkers zeggen. Enkele jaren geleden heb ik Nederland verruilt voor Kaprun. Met de Kitzsteinhorn in mijn achtertuin, geniet ik elk seizoen van wat de bergen mij te bieden hebben. Tussen mijn werk als sneeuwsportleraar en bergwandelgids door, houdt ik jullie op de hoogte van nieuwtjes omtrend winter- en bergsport, activiteiten in de Kitzbüheler Alpen en bezienswaardigheden in het mooie Pinzgau!

Liebe Grüße uit Kaprun!

Gabi

Gabi Andrei

Logo Holiday Hikes

Werken in Oostenrijk make it happen

Werken in Oostenrijk make it happen

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×