Nazomer geeft zich gewonnen, sneeuw opkomst!

Innsbruck gisteren, opnieuw kwam een prachtige nazomerdag ten einde. De herfstkleuren komen met de laagstaande zon goed tot hun recht, en wat hebben we al een hoop zon gehad. Ikzelf ben nu 1,5 week in Oostenrijk en ik heb nog nooit in oktober z’n lange periode met zonneschijn en hoge temperaturen meegemaakt. En ook de komende pakweg 3 dagen verandert dit nog niet. Maar gelukkig gaat na het weekend het roer definitief om…

Morgen en tijdens het weekend is het nog altijd onveranderd flink zonnig. Wel wordt het niet meer zo overdreven warm, dit komt omdat het hogedrukgebied een stuk Westelijker ligt dan voorheen. Hierdoor wordt er niet meer enorm warme lucht aangevoerd, maar koude lucht wordt ook niet aangevoerd.

Doordat er maar weinig stroming in de atmosfeer zit kan er makkelijker mist en nevel ontstaan, in het Flachland kan deze soms moeizaam oplossen. Veder aanhoudend zonnig en mild, zaterdag wordt de 1e dag dat we nergens meer de 20 graden halen. Maar met maximaal 18 of 19 graden en flink wat zon in de bergen, voelt het nog altijd nazomers aan.

Kou-inval opkomst, van nazomer naar winter

Maandag trekt het hogedrukgebied waarvan we zolang profiteerde de oceaan op. De wind in Oostenrijk draait naar het Noorden en de aanvoer van de koudere lucht is ingang gezet. Hierbij geldt de maandag nog als overgangdag, met ook nog veel ruimte voor de zon. Maar al wel flink lagere temperaturen. Middagtemperaturen liggen tussen de 12 en 16 graden, flink frisser dus!

Uiteindelijk volgt er rond dinsdag een actief koufront die de laatste restjes nazomer van de tafel veegt. De zomer van 2018 geeft zich deze dag definitief gewonnen, met een sneeuwval grens die flink gaat zakken.

Over de sneeuw hoeveelheden die op dinsdag maar vooral woensdag vallen kunnen we helaas alleen nog maar speculeren, maar ik ga uit van minimaal 20 centimeter boven de 1000 meter. Waarbij we toch wel rekening moeten houden dat deze hoeveelheden makkelijk kunnen oplopen tot zeker een halve meter.

Veel leuker is de lage sneeuwgrens die constant berekend wordt. Oostwaarts van Innsbruck kan de sneeuw gewoon tot in de meeste dalen vallen. Kortom we gaan van compleet nazomer direct de winter in, dit jaar slaan we de herfst maar over. Net als dat we dit voorjaar de lente oversloegen (in 1 week van winterweer naar 25 graden).

Kortom dit weekend nemen we afscheid van de zomer, een zomer die de boeken ingaat. Met veel zon, aanhoudend hoge temperaturen, nog meer zon en weinig neerslag. Kortom een topzomer, maar wat voelt het toch ook wel weer fijn om na 7 maanden eindelijk weer eens echt winterweer te mogen verkondigen. De sneeuw en de winter komen!

Jeroen Elferink

Werken in Oostenrijk

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...